Фестиваль "Славське рок-фест" минув без ексцесів

Павло ПАЛАМАРЧУК, “Україна і час”

|

У минулі вихідні, з 20 по 22 липня, маленьке селище Славське Сколівського району Львівської області перетворилось на епіцентр світового музичного вибуху. Адже саме тут відбувався перший міжнародний фестиваль “Славське рок-фест”.

Окрім запрошених провідних європейських та українських гуртів, захід супроводжували цікаві спортивні, екологічні та мистецькі програми.

Варто зазначити, що “Славське рок-фест” міг би завершитись цілковитим провалом. Адже тими ж днями планували провести фестиваль “Підкамінь”, який за своєю масштабністю і музичною програмою перевершував би згаданий захід. Та через трагедію в Ожидові “Підкамінь” вирішили перенести на 24-25 серпня. Тож лише завдяки такому збігу обставин у Славському зібралось приблизно 2 тисячі прихильників музики і хорошого гірського відпочинку.

Саме рокове свято зосередили на селищному стадіоні. Обов`язковим заходом фесту була реєстрація вартістю 25 гривень. За ці кошти гість мав право розмістити намет у містечку, відвідати концерти впродовж трьох днів дійства, отримати презентаційний диск, а також буклет із програмою. Вхід на територію стадіону на один день коштував 5 гривень. Щоправда, багатьох така перспектива не приваблювала. Тож приїжджі облаштували своє наметове містечко неподалік стадіону, на острівці, який по обидва боки омиває річка Опір. Також не сподобалася декому ініціатива організаторів платити за вхід. Тому коли починало темніти і мегавати музики потужною луною розчинялися у гірському просторі, дехто просто перелазив через стрічки, що огороджували стадіон…

А послухати протягом цих трьох днів справді було що. На сцені виступило близько 20 знаних українських та європейських рок-колективів. Загалом українська сторона була представлена гуртами “Горгішелі”, “Мертвий півень”, “Файно” (усі — зі Львова), запальними рокабільниками з “От Вінта” (Рівне), чернівецьким “Гуцулом Каліпсо”, веселими панками із “Фліта” (Івано-Франківськ) та іншими. З-за кордону відвідати наші гірські простори приїхали “Карпат`яна” (Англія), “Карамбуля” (Білорусь), “Mamasweed” (Німеччина), “Easy Life Natural” (Угорщина) та “Farben Lehre” (Польща).

Найбільший ажіотаж у публіки викликав гурт “Мертвий півень”. Глядачі просто шаленіли під уже давно вивчені на пам`ять пісні “півнів”. Це навіть злякало ведучого, коли він хотів оголошувати наступних учасників, а присутні у шаленстві викликали Михайла Барбару з командою на сцену ще. Тож організаторам довелося на кілька пісень продовжити виступ старожилів українського року.

Досить високий клас показали і закордонні гості. Так, зокрема, найбільше публіці сподобалася музика запальних білорусів з “Карамбулі” і психо-рокової формації “Easy Life Natural”. Остання, варто зазначити, проводила свої виступи з таким знаменитим на весь світ гуртом, як “Red Hot Chili Peppers”. Як розповіла угорська солістка (на фото), в Україні вони побували уперше.

“У вас тут дуже красиво, чарівна природа і надзвичайно добрі люди! — зізналася співачка кореспондентові “УіЧ”. — Після таких вражень ми плануємо ще приїхати до України і побачити її більше”.

Відвідувачі фесту мали нагоду відвідати й інші заходи під час дійства. Скажімо, взяти участь у змаганнях з туристичних видів спорту (спортивне орієнтування, скелелазіння). Протягом усіх днів працювали виставки молодих українських і польських художників, майстрів фотографії та народних ремесел, відбувались мистецькі пленери та майстер-класи. Можна було також долучитися до конкурсів художнього розпису пляшок чи кращих фотографій.

Що ж до самої публіки, то вона виявилася досить порядною і культурною. Жодних ексцесів глядачів з органами охорони порядку зафіксовано не було. Щоправда, траплялося кілька неприємних сутичок між самими відвідувачами свята, проте конфлікти швидко залагоджували. Коли ж настав час покидати фест, мешканці наметового містечка старанно поприбирали територію навколо своїх “осідків”.

Похвали заслуговують і організатори фестивалю — за якісний звук та комфорт присутніх (достатня кількість туалетів, умивальників з водою, щоранкове прибирання території стадіону від сміття).

Як запевнили нас організатори, вони задоволені фестивалем і його гостями. Тож, найімовірніше, наступного року слід очікувати проведення другого міжнародного фестивалю “Славське рок-фест”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *