Садовий — Марчак: розійшлися, як в морі кораблі

Юрій РУДЕНКО, «Ратуша»

|

Після звільнення з посади керівника „Львівтеплоенерго” п. Марчака у місті подейкували всяке. Аби прояснити ситуацію, екс-директор дав для представників ЗМІ прес-конференцію.

Де, зокрема, зазначив: „Нині я у відпустці до 17 червня, тож мене звільнять фактично через місяць. Чому так? Команда міського голови, зрозуміло, мала б пропагувати погляди мера. А наше з ним бачення розвитку теплопостачання міста не збігалося. Нині наша система теплопостачання потребує серйозних інвестицій, аби вийти на європейський рівень. Понад десять років на цій посаді я вивчав досвід Європи щодо цього і проводив аналіз діяльності нашого підприємства. Світовий досвід у цій сфері свідчить про необхідність суттєвих інвестицій.

Дослідження системи теплопостачання Львова чотири роки тому провели французи, які й подали проектні пропозиції. Для виходу з кризи можна або взяти кредит, або приватизувати господарство, або здати його в оренду, або віддати в концесію. Взяти кредит аж під 10% — це занадто. В Західній Європі це вигідно, адже там ставка не перевищує 4%. Досвід „Львівводоканалу” переконує, що для „Львівтеплоенерго” це неприйнятно. До того ж за приватизацію підприємства нізащо не проголосують депутати.

Оренда можлива, але тоді вливання інвестицій буде розтягнуте в часі. Найбільш прийнятна концесія. До того ж в Україні діє й Закон про концесію. Передача „Львівтеплоенерго” в концесію дасть можливість не лише відмовитися від фінансових вливань із міського бюджету, але й перераховувати кошти до бюджету. За чотири роки ми могли б мати європейський рівень теплопостачання за найнижчим в Україні тарифом. Аналіз нинішнього руху коштів на „Львівтеплоенерго” — доволі сумна картина. Три роки тому міськрада затвердила програму модернізації підприємства, але насправді її виконали лише на 30%. Проект модернізації пройшов погодження й у Києві, і з держ­бюджету також мали надійти гроші, але їх і нині нема.

Іншого шляху, аніж заміна майже 100 км аварійних мереж, немає. До того ж, доки не змінять систему вводів у будинки і не встановлять апаратуру для регулювання та обліку тепла, львів’яни й надалі матимуть початок сезону опалювання та його кінець. А від цих понять треба відмовитися, мешканці самі мають право вирішувати, коли подавати тепло.

Не мало б бути й таких тривалих відключень гарячої води, які маємо нині. Сьогодні це зумовлено великим обсягом профілактичних робіт, адже обладнання зношене на 60%!

Нещодавно я був із робочою поїздкою в Таллінні. Там орендар вкладається у будь-який ремонт за один день!

Щодо чуток про мою сварку з п. Садовим, то її не було. Насправді я захищаю свою точку зору, я в ній переконаний і можу довести, що вона — єдино правильна”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *