Засудили банду наркоділків - „Високий замок“, 19 січня

Ратуша-ForUm

|

У суді Кам’янсько-Бузького району, що на Львівщині, закінчилося слухання справи, порушеної проти членів організованої злочинної групи, які займалися виготовленням та збутом наркотиків в особливо великих розмірах.

Досудовим слідством встановлено, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області, що до цієї групи входили 13 осіб. Протягом 1999 – 2001 років вони налагодили промислове виготовлення наркотиків.

У кожного з членів групи були свої обов’язки. Одні зловмисники їздили по селах і скуповували у селян макові головки. Інші виготовляли з дурман-квітки мелену макову соломку. Цей товар користувався великим попитом у східних областях країни, де наркомани надають перевагу маковинню з Галичини. Готову макову соломку розфасовували у пакети і відправляли посилками на адреси наркодилерів в інші регіони.

Під час слідства було встановлено, що діяльність злочинної групи прикривав працівник батальйону Державної служби охорони при УМВСУ у Львівській області. Для “дахування” зловмисників цей міліціонер-перевертень неодноразово залучав і свого брата.

Усього за час своєї бурхливої діяльності група придбала та перевезла в інші області країни близько 495 кілограмів макової соломки. Всіх учасників наркогрупи засуджено до різних строків ув’язнення.

У розмові з кореспондентом “ВЗ” начальник Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Григорій Штанько зазначив, що наркомафія, на зразок сумнозвісного колумбійського Медельїнського картелю, в Україні поки що не сформувалася. Минулого року, скажімо, було порушено лише 20 кримінальних справ проти членів організованих злочинних угруповань, що спеціалізувалися на наркозлочинах. Проте заспокоюватися не варто. Якщо наркомафія й зародиться, вважає Григорій Штанько, то її колискою стане саме Львівщина. Адже на теренах Галичини росте мак з найбільшим вмістом алкалоїдів. До того ж, як і в далекій Колумбії, значна частина населення області, знаючи, що вирощування маку карається законом, все ж ризикує вирощувати дурман-квітку, щоб мати хоч якийсь заробіток. Минулого літа, скажімо, правоохоронці Львівщини ліквідували близько 500 незаконних посівів маку, що займали площу більше 3-х гектарів.

Якщо селяни заробляють на вирощуванні маку копійки, то наркоділки, завдяки підпільним плантаціям, у подальшому отримують надприбутки. 17 травня, наприклад, у селі Великий Дорошів Жовківського району, у господарстві цигана Тимошенка співробітники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВСУ у Львівській області виявили та вилучили 11 мішків макової соломки. З цієї сировини наркоділки планували виготовити понад 23 тисячі 200 доз “ширки” вартістю 45 тисяч доларів США.

До того ж останнім часом саме на прикордонній Львівщині зареєстровано кілька випадків ввезення наркотиків через кордони. Колишні заробітчани зі Львова налагодили закупівлю таблеток екстазі в Англії і намагалися розповсюджувати ці піґулки на Львівщині. Їх затримали в момент отримання закордонної отрути на залізничному вокзалі. Співробітники УСБУ у Львівській області нещодавно затримали подружжя з Нідерландів, яке поштою переправило до Львова велике дзеркало. А в його обрамленні заховали велику партію екстазі. Дедалі більшого розповсюдження серед наркоманів, на жаль, набуває й такий важкий наркотик, як героїн.

Проблема наркоманії – соціальна. І як би не боролися з цим злом правоохоронці, зважаючи на економічний стан регіону, слід очікувати зародження справжньої наркомафії.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *