ОСТАННІ НОВИНИ

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Маркіян Рой

|

Міністерство закордонних справ пояснило, що призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах пов’язане з ухваленням Верховною радою нового закону про мобілізацію. Про це йдеться на сайті МЗС.

Відомство пояснило, що нормативні документи, які визначають надання консульських послуг, та пов’язані з ними інформаційно-комунікаційні системи МЗС повинні бути змінені відповідно до закону про мобілізацію.

Там підкреслили, що призупинення надання консульських послуг «є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном».

Всі заяви, які громадяни України подали до консульських установ до 23 квітня, розглянуть і опрацюють у повному обсязі, запевнило МЗС. Міністерство зауважило, що тимчасово не будуть приймати лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності.

До речі, на МЗС вже давно поклали обов’язок з ведення військового обліку – відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року.

Міністерство також підкреслило, що обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа.

Чоловіки у віці від 18 до 60 років після оновлення даних військового обліку в ТЦК із дійсними військово-обліковими документами матимуть доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі. Якщо особа чоловічої статі потрапить у надзвичайну ситуацію (ДТП, стихійні лиха) за кордоном, то співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

«Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період», – пояснило МЗС.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада проголосувала за закон про мобілізацію. До другого читання нардепи внесли низку правок в законопроєкт. Зокрема, вилучили норму, яка передбачала б демобілізацію військовослужбовців. Деталі закону – за цим посиланням.

23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *