ОСТАННІ НОВИНИ

У помешканнях львів’ян із кранів тече вода з артезіанських свердловин, - Львівводоканал

Дарина Смеречанська

|

Із кранів у помешканнях львів’ян тече артезіанська вода. Про це наголосила начальник відділу зв’язків з громадськістю ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата, передає «Львівська газета».

 

Як вона наголосила, «у Львові подається вода найвищої якості, вона не потребує очищення».

«І це є найголовніший міф, який існує у Львові і який ми не можемо зруйнувати. У Львові немає жодного джерела поверхневого, з якого ми можемо використовувати воду для централізованого водопостачання. У Львові немає жодної річки, з якої ми можемо брати воду. Це, з одного боку є проблема, а з іншого – ми використовуємо воду лише з артезіанських свердловин. Тому з наших кранів щодня тече не абияка вода, а артезіанська. Вона надійно захищена від будь-якого забруднення і є найкращої якості в Україні. Такою водою можуть похвалитися дуже мало міст, наприклад, Полтава, яка має такі свердловини безпосередньо у місті – на території водоканалу. Нам, на відміну від Полтави, треба воду качати бозна-звідки, бо в нас вони на території області», – зазначила вона.

Максимум, за її словами, що може потрапити у кран – це надмірна кількість заліза.

«Майже весь житловий фонд, понад 9 тисяч будинків, які у місті є – будинки, яким понад 30, 40, 50 років. І ми говоримо про те, що труби, які багато років поспіль експлуатуються, в середині вже є, переважно, скородовані (покриті іржею – прим. автора). Відповідно, коли відбувається зупинка подачі води – хтось робить ремонт чи аварія, то система заповітрюється. І коли потім починається подача води, вона йде з великим тиском і, відповідно, змиває оце окислене залізо з внутрішніх стінок труби і тече руда вода.  Просто треба промити трубопровід і все буде гаразд», – сказала Уляна Горбата.

Разом з тим, вона зазначає, що всі львів’яни нарікають на підвищення тарифів, на ті ж старі трубопроводи і звинувачують «Львівводоканал» у безгосподарності, коли стається якась аварія. Проте є важливий нюанс: з грошей, які ми платимо за воду – певна сума має вираховуватись і на модернізацію трубопроводів, як магістральних, так і внутрішньо-будинкових. Це одна з причин, чому піднімають ціну на воду.

«Купувати розвізну воду – небезпечно, адже ми не знаємо якої вона якості. Нам насправді невідомо звідкіля її набрали, в яких резервуарах її везли, чи ті резервуари були відповідно оброблені перед кожним наповненням чи ні. Вода – жива субстанція і вона не може бути в резервуарі довго. Проблема в тому, що постачальники такої води мають максимальну вигоду з того, що розповідають про неякісну воду з кранів, яку краще взагалі не пити», – пояснила Уляна Горбата.

Працівники «Львівводоканалу» не радять купувати воду з цистерн, про походження якої ви знаєте лише зі слів продавців. Якщо вже обрали таке альтернативне джерело питної води – зробіть відповідні аналізи, щоб убезпечити себе і близьких.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *