ОСТАННІ НОВИНИ

Попри «обіцянки» керівництва, на території костомельного заводу далі гниють туші тварин, - депутат

|

Нове керівництво Жовківської філії ДП «Укветсанзавод» пообіцяло запустити один котел на підприємстві, аби спалювати туші мертвих тварин, що гниють просто неба. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

костомелньий

За його словами, 20 жовтня відбулося засідання тимчасової комісії Жовківської районної ради, яка займається питанням Жовківського костомельного заводу. Нове керівництво в особах директора Ірини Колодій та головного інженера Михайла Клина (екс-директор сумнозвісного заводу) врешті-решт надало документацію, що від нього вимагалась декілька місяців, і то – не в повному обсязі, оскільки документи на приміщення підприємства та на землю відсутні.

«Документи вони принесли на комісію – і то лише частково… Фінансової звітності вони не дали, бо це має надати Київ… Також ми зараз будемо робити запити у Держгеокадастр, щоб дізнатись, як завод може функціонувати без права власності на будівлі, без договору оренди?»,- каже І. Муравський.

Водночас на території костомельного заводу продовжують просто неба гнити туші тварин – щоправда тепер їх накривають клейонкою і називають це методом кагатування.

«Під такі методи має бути спеціальна яма, що має мати гідроізоляцію, аби фільтрати з гниття тварин не потрапляли в ґрунти. На території підприємства зараз просто викопана яма, закидані туші, різні залишки тварин… Посипано хімією і накрито клейонкою – це вони називають методом кагатування. Насправді там усе просто гниє під відкритим небом»,- зазначає депутат.

Також нова дирекція заводу пообіцяла запустити паровий котел, що має працювати на електриці.

«Він буде обігріватися електрикою, вона нагріває до 100-110 градусів пар, і цим паром 9 годин мають виварюватися ці всі туші. В 10 годин витрачатиметься 1000 кВт на тонну готової продукції. Але ще нічого не запущено, бо немає технічних умов. Це все наразі балачки. Коли буде результат, ми зможемо про щось говорити. Але умови там жахливі, стеля протікає, кругом мокро. Я взагалі не уявляю собі, як вони будуть працювати, як вони ті туші будуть в котел закидати… Газу у них немає і не буде. Вода була декілька років тому туди проведена, все було. А зараз вони порахували, що разом із технічними умовами їм треба близько 2 млн грн., щоб мати воду. Словом, за ці декілька місяців нічого не змінилося.…», – розповідає І. Муравський.

Додамо, що екологічна інспекція зараз проводить перевірку підприємства, акт якої має бути готовим до 7 листопада цього року.

Львівський портал намагався зв’язатися із директором  Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод» Іриною Колодій, втім безуспішно.

Раніше Львівський портал писав, що 17 жовтня, на територію непрацюючої філії ДП «Укрветсанзавод» (костомельний завод) у Жовківському районі завезли нову партію мертвих тіл свиней.

Нагадаємо, на початку серпня активісти та журналісти потрапили на територію костомельного заводу і зафіксували жахливу картину: тонни туш мертвих тварин розкладаються просто неба, кістки спалюються біля заводу. Згодом Львівський портал у статті «Львівщина у лайні: нова колекція «ароматів» Жовківського району»писав, що завод вже багато років не функціонує, а мертві тварини звозяться нелегально – через це втрат понесла екологія. Також стало відомо, що на території державного підприємства зареєстровано ТзОВ з такою ж назвою, що свідчить про «нечистоплотність» діяльності заводу.

Після скандалу Жовківському костомельному заводу призначили нового директора і дали два тижні, щоб прояснити ситуацію щодо діяльності заводу.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *