ОСТАННІ НОВИНИ

Як ходити чи ліпити вареники або чого вчать пацієнтів реабілітаційного відділення Львова

Ірина ПУПКО, для Львівського порталу

|

Сьогодні реабілітаційне відділення Комунальної міської клінічної лікарні швидкої допомоги відзначило піврічний термін свого успішного функціонування. За цей час медичну допомогу надано 433-ом хворим, серед яких 8 демобілізованих учасників АТО. Про те, як виглядає реабілітаційне лікування дізнався кореспондент Львівського порталу.

реабілітаційного відділення

Ідея про створення реабілітаційного відділення в КМКЛШМД виникла ще в 2008 році, але виконання будівельних робіт розпочалось лише в 2015 році ( через відсутність фінансування). Реабілітаційний кабінет уже створений на базі неврологічного відділення 5 міської клінічної лікарні, де проходять реабілітацію пацієнти, які перенесли інсульт. До кінця року планується створити реабілітаційні кабінети в 2, 4, 5, 6 та 8 міських поліклініках та у 1 і 2 поліклінічних відділеннях 1 міської клінічної лікарні. Тобто, у кожному районі міста будуть створені такі кабінети. Також Український католицький університет анонсував відкриття Школи реабілітаційної медицини.

«Реабілітаційне відділення створене для людей, які перенесли важкі захворювання: інсульт, черепно-мозкову травму, травму спини, у тому числі – для постраждалих в зоні АТО. Таке відділення є необхідним для того, щоб заново адаптувати людей до життя», – сказала головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Оксана Воробель.

В кабінетах фізичної реабілітації знаходяться платформи для тренування балансу, макети сходів, тренажери, кабіни для підвісної терапії. Комп’ютерні програми дозволяють дозувати фізичне навантаження, змінювати їхню симетрію або переводити тренажер в пасивний режим, якщо пацієнт відчуває біль чи дискомфорт. Коридори оснащені поручнями для хворих на візку, туалети та душові кабіни також розраховані на неходячих пацієнтів.

«Реабілітація починається ще коли людина є в гострому стані: спочатку потрібно людину навчити самостійну сидіти, повертатись, вставати. Тренажери – це вже допомога людині для відновлення . Також ми займаємось профілактикою відлежів, виникнення ускладнень, вчимо родичів як правильно догляди за хворим, як перекладати кінцівки», – розповідає фізичний реабілітолог Олег Білянський.

 

Для того, щоб поспілкуватись з пацієнтами, потрібно піти у відділення ерготерапії, оскільки там працюють вже ті, в кого немає проблем з мовою. На таких реабілітаційних курсах пацієнти вчаться користуватись побутовими речами, застібати ґудзики, ліпити вареники. Пані Наталя, пацієнтка яка в лютому перенесла інсульт, вчиться писати та діставати гроші з гаманця.

«Я вже дуже багато чого навчилась, бачу покращення щодня. Я б вже змогла самостійно піти за покупками», – похвалилась пацієнтка.

Довідка

Реабілітації підлягають пацієнти неврологічного, нейрохірургічного, травматологічного відділень. Показами для лікування є нейрохірургічна і неврологічна патологія, патологія опорно-рухового апарату.

Комплекс реабілітаційного лікування передбачає:
– заняття фізичною реабілітацією двічі на день  вигляді тренувань в залі;
– один раз в день заняття з психотерапевтом;
– щоденні заняття з ерготерапії для відновлення дрібної моторики.

Фото: www.mil.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *