ОСТАННІ НОВИНИ

Садового звинувачують у промосковській провокації через польських левів на Личакові

|

Львівська міська організація НРУ вимагає від правоохоронних органів України недопущення глуму над національною гідністю українського суспільства з боку львівської міської влади. Йдеться про так звану реставрацію та повернення на нібито «історичне місце» – польський військовий меморіал 1918-1920рр. (відомий також як «цвинтар орлят» та «польські військові поховання1918-1920рр), що на території «Музею Личаківський цвинтар» -двох  монументальних скульптур левів. Про це йдеться у заяві ЛМО НРУ, повідомляє Львівський портал.

dsc_0332_1000x750

Як йдеться у повідомленні ЛМО НРУ, вони встановлені неподалік центральної плити на якій зображений так званий меч «Щербець», який за відомою польською легендою, ощерблений до Золотих воріт Києва і є символом коронації польських королів та захоплення Болеславом Хоробрим українських земель. Біля цього меча також розташовані колони, на яких є перелік нібито польських земель, за які проходили бої проти Української Галицької армії на території західної України. Українські науковці, широка громадськість і навіть окремі представники влади свого часу неодноразово наголошували, що ці елементи надають польським військовим похованням ознак пантеону польської слави і суперечать у цій частині врегульованим у 2005 році міждержавним стосункам України та Республіки Польща.
Є загальновідомим той факт, що до війни обидва леви на польському меморіалі  тримали у лапах щити з гербами та написами на них. На одному був герб Львова, на іншому – герб Польщі і, відповідно ,на  щитах  були  два написи: «Завжди вірні» і «Тобі Польще». Ці скульптури  підкреслювали  польськість Львова і його належність до польської держави.

«Нам незрозуміло, що стало мотивацією для безцеремонного ігнорування давно врегульованого питання. Чому знову проводяться якісь дії всупереч позиції у цьому представників місцевої громади та міжнародних норм вшанування пам’яті жертв війни, а також норм чинного законодавства України.
Ми висловлюємо свою підтримку і повагу дружнім українсько-польським стосункам скріпленим у Львові за участю Президентів України та Республіки Польщі, коли 24 червня 2005р на Личаківському цвинтарі було урочисто відкрито Меморіали Воїнам УГА та Польських військових поховань», – наголошується у заяві ЛМО НРУ.

«Водночас  вважаємо, що повернення до цього питання у період фактичної війни з РФ та всупереч Протоколу міждержавних домовленостей вповноважених представників президентів України та Республіки Польщі у 2005р., Постанови Кабміну №1867 від 20грудня 2000р, рішенням Львівської обласної та міської Рад №77 від1.10.98р. №60 від 1.10.98. № 770від 04.09.2000р. № від 16.05.2002р. та №2553 від 13.06.2005р. та самовільне встановлення 16-17 грудня 2015р. монументальних скульптур кам’яних левів на польському меморіалі є спланованою промосковською провокацією з боку львівської міської влади і особисто міського голови А. Садового. Ми переконані, що ця провокація розрахована на збурення громадськості і розпалення нового конфлікту з дружньою для України державою», – резюмували у заяві.

Фото: dziedzictwo.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *