ОСТАННІ НОВИНИ

Рада ухвалила іномовлення України

|

Верховна Рада України проголосувала за Закон «Про систему іномовлення України». Про це йдеться на сайті відомства, передає кореспондент Львівського порталу.

18

Законодавчий акт створює правові основи організації та визначає завдання і функції державного іномовлення України, засади діяльності суб’єктів державного іномовлення з метою захисту національних інтересів України за кордоном, формування та підтримання позитивного іміджу України у світі шляхом оперативного, об’єктивного інформування про події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику та позицію держави, діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Згідно із Законом, «систему державного іномовлення України складають державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

Юридичні особи, що входять до системи державного іномовлення України можуть створювати у своїй структурі відокремлені підрозділи – державні кореспондентські пункти для реалізації покладених на державне іномовлення завдань, а також з метою надання консультаційних та інших видів послуг представникам іноземних засобів масової інформації, які перебувають на території України на законних підставах з метою здійснення професійної діяльності у сфері масової інформації.

З метою захисту національних інтересів України за кордоном, формування та підтримання позитивного іміджу України у світі шляхом оперативного, об’єктивного інформування про події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику та позицію держави, діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування утворюється державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Водночас законом заборонено втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність суб’єктів державного іномовлення з метою встановлення цензури, попереднього контролю чи незаконного впливу на зміст інформації, що поширюється суб’єктами державного іномовлення України.

Згідно із Законом, «програми ІНТУ виробляються англійською мовою, а також іншими мовами, залежно від доцільності та нагальності використання тієї чи іншої мови для досягнення мети діяльності ІНТУ».

Документом визначено, що «у загальному обсязі мовлення ІНТУ не менше 50 відсотків мають становити програми вироблені англійською мовою».

Законом встановлено, що держава забезпечує належне фінансування системи державного іномовлення, яке передбачається окремим рядком у Державному бюджеті України та становить не менш як 0,06 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *