ОСТАННІ НОВИНИ

Обереги будинків. Дев'ять оригінальних флюгерів Львова

|

Флюгер – це не лише покажчик напряму і швидкості вітру, а ще й талісман або оберіг будинку. Ковалі виготовляють справжні шедеври – різноманітні вишукані й витончені вироби. Таким чином, флюгер став ще й прикрасою будинку, показником його індивідуальності і смаку господаря.

Флюгери – невід’ємний атрибут львівських будинків. Фотографії старого Львова підготували підбірку найцікавіших з них.

вул. Вербицького, 4

Вербицького,4Ажурний флюгер прикрашає верхівку вілли на вулиці Вербицького. Будинок 1890 року з елементами німецького народного стилю авторства львівського архітектора Людвіка Балдвін-Рамулта.

вул. Дж. Дудаєва, 8

Дудаєва,8Витончений флюгер на даху будівлі № 8 по вулиці Дж. Дудаєва. В будинку за Польщі діяла редакція українського видавництва і газети «Світ дитини», 1939 року тут було Товариство фізичної культури, у 1950-х — гуртожиток № 3 Інституту фізкультури, тепер тут спортивний корпус Львівського інституту фізкультури. Будинок споруджений у 1884—1887 роках.

вул. Коновальця, 100

Коновальця, 100

Прапор-флюгер у віллі, збудованій за проектом львівського архітектора Станіслава Улейського у 1912 році для Олександра Кшечуновича з відомої та шанованої у Львові вірменської родини. Згодом тут мешкав аптекар Стефан Стенцель – власник аптеки у кам’яниці Шпрехера на площі Міцкевича. Вілла збудована у стилі неоготики.

вул. Залізняка, 8

Залізняка,8Флюгер-сонце з хмаринкою можна знайти на верхівці даху будинку по вулиці Максима Залізняка.

вул. Котляревського, 12

Котляревського,12Ангел із сурмою вінчає дах будинку по вулиці Котляревського. Будинок виконаний у стилі модерн з використанням трансформованих мотивів класицизму. Збудований у 1912—1914 роках за проектом Івана Багенського спільно з Войцехом Дембінським.

вул. Генерала Чупринки, 21

Генерала Чупринки, 21У віллі, збудованій фірмою Івана Левинського, невеликий акуратний флюгер. Фасади будинку, оформлені нетинькованою цегляною кладкою, вирізняються яскравим керамічним декором (полив’яні кахлі) та різьбленими деталями.

вул. Русових, 2

Русових,2Ще один флюгер у формі прапорця визначає напрямок вітру на одному з куполів кутового будинку по вулиці Русових.

вул. Коновальця, 98

Коновальця, 98Зовнішній вигляд вілли по вулиці Коновальця, 98 доповнює ажурний флюгер. Будівля збудована фірмою Івана Левинського за проектом Тадеуша Обмінського у 1904—1905 роках у карпатському стилі, остання перебудова від якого майже нічого від нього не залишила.

вул. Котляревського, 29

Котляревського,29
Прапор із місяцем та зірками на будинку № 29 по вулиці Котляревського. Вілла збудована у 1891—1892 роках за проектом Юліана Захаревича та Івана Левинського. Власником будинку з 1913 року був архітектор Я. С. Зубжицький.

 

Фото: photo-lviv.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *