ОСТАННІ НОВИНИ

Рада звільнила від мобілізації багатодітних батьків

|

Мобілізації не підлягають чоловіки, у яких троє і більше дітей віком до 18 років. За відповідний законопроект № 4100 у Верховній Раді 25 липня проголосували 277 народних депутатів, передають Коментарі.

Згідно з новим законом, який набув чинності з моменту його прийняття, мобілізації не підлягають чоловіки, у яких троє і більше дітей віком до 18 років.

Також дія цього закону поширюється на одиноких батьків та матерів, у яких є навіть одна дитина на вихованні у віці до 18 років, батьки, які виховують дитину у віці до 23 років з першою або другою групою інвалідності.

Попередня редакція статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачала звільнення від мобілізації чоловіків, на утриманні яких перебувають п’ять і більше дітей у віці до 16 років і жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16.

Автори законопроекту – Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» – відчули необхідність такого законодавчого нововведення, отримавши протягом весни численні дзвінки на «гарячі лінії», які працюють в організації, від матерів 3-4 дітей, чиїх чоловіків мобілізували.

«Хоча закон не має зворотної дії у часі і не передбачає повернення мобілізованих раніше, але стає підставою для того, щоб в індивідуальному порядку звертатися до військкоматів з питання відкликання з фронту громадян, які підпадають під визначені законом категорії» – пояснила президент Центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко.

Цей закон має на меті підтримати вразливі сім’ї і захистити права дітей.

В Україні зараз проживає 323 000 багатодітних сімей, з них 17000 виховують 5 і більше дітей, 24 000 – 4 дітей, 248 тис. – 3 дітей. За даними Головного управління статистики в Києві, в столиці наразі проживає 375 200 сімей з дітьми, тих у кого троє і більше дітей – 0,9%, тобто близько 4000.

Нагадаємо, згідно з прийнятим Верховною Радою законом «Про часткову мобілізацію», повістки прийдуть тим, хто служили в армії офіцерам і сержантам запасу, а також рядовим запасу з досвідом армійської служби.

22 липня, Верховна Рада затвердила указ Президента Петра Порошенка про часткову мобілізацію. За нього проголосували 232 депутати.

Цього ж дня, 22 липня, Петро Порошенко підписав Закон № 1595-VII «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію».

Фото: ТСН 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *