ОСТАННІ НОВИНИ

Європарламент ухвалив резолюцію щодо України

|

Європейський парламент закликає до негайної роботі посередницької місії ЄС на «найвищому політичному рівні» для надання допомоги в пошуку політичного розв’язання кризової ситуації в Україні. Про це йдеться в резолюції Європейського парламенту «Про результати саміту Вільнюського саміту і майбутнє Східного партнерства», пише «Інтерфакс-Україна».

«(ЄП) закликає негайного початку нової повноцінної посередницької місії ЄС на найвищому політичному рівні, щоб досягти і допомогти в проведенні круглого столу між урядом, демократичною опозицією та цивільним суспільством і забезпечити мирне вирішення нинішніх кризових», – йдеться в резолюції.

Крім того, Європарламент висловлює повну солідарність з «демонстрантами за європейське майбутнє і закликає українську владу повною мірою поважати громадянські права і фундаментальні свободи зібрань і мирних акцій протесту».

«(ЄП ) рішуче засуджує використання грубої сили проти мирних демонстрацій і підкреслює необхідність швидкого, ефективного та незалежного розслідування і покарання осіб, визнаних винними; закликає до негайного і безумовного звільнення мирних демонстрантів, заарештованих в останні дні», – йдеться в резолюції.

Тут же вказується і на міжнародні зобов’язання України.

«(ЄП) підкреслює, що такі заходи явно суперечать основоположним принципам свободи зборів і висловлювання думок і, отже, порушують універсальні європейські цінності», – сказано в резолюції. У цьому зв´язку ЄП нагадав і про те, що Україна є чинним головою в ОБСЄ і повинна захищати ці цінності.

Також Європарламент висловлює жаль з приводу «жорстоких подій, які сталися в ніч на 9 грудня 2013 року, коли сили безпеки штурмували офіси опозиційних партій і незалежних ЗМІ, і переслідували демонстрантів ».

«(ЄП) вважає, що ці події можуть призвести до подальшої ескалації і без того напруженої ситуації», – йдеться в резолюції.

У світлі поточної ситуації в резолюції міститься положення «настійно закликати українську владу взяти участь у переговорах з протестувальниками, щоб уникнути ескалації насильства і дестабілізації в країні, і закликати всі політичні партії гарантувати проведення законною, спокійною парламентської дискусії з економічної та політичної ситуації та перспективи майбутньої інтеграції з ЄС».

«(ЄП) нагадує, що в будь-якому демократичному суспільстві можуть бути проведені нові вибори, коли потрібно оновити народну законність», – закладено в резолюції вказівку на можливість проведення в Україні нових виборів.

У цьому зв’язку ЄП нагадує, що все ще «залишаються відкритими декілька каналів для комунікації, в тому числі і місія Європарламенту у складі екс-президентів Пета Коса та Олександра Кваснєвського». «Тому (ЄП) повторює, що стурбованості з боку української влади, якими було виправдано прийняте в останню хвилину рішення про призупинення ( підготовки до підписання Угоди про асоціацію – ІФ), має бути було прозвучати раніше для того, щоб дати їм можливість вирішувати це питання», – дає зрозуміти свою розчарованість діями української влади Європейський парламент.

Як повідомляли «Коментарі», вчора в Європарламенті зареєстрували 8 проектів резолюції «Про результати Вільнюського саміту і майбутнє Східного партнерства, зокрема, щодо України».

Нагадаємо, Україна на Вільнюському саміті не підписала Угоду про асоціацію. Рішення про призупинення процесу підготовки даного документа уряд України прийняв 21 листопада. Після чого в Україні прокотилася хвиля протестів, що тривають досі.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *