ОСТАННІ НОВИНИ

Землі військових лісгоспів можуть передати у користування двом національним паркам

|

20 червня у Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулась робоча нарада щодо створення нових та розширення існуючих територій і об’єктів природно-заповідного фонду на землях Міноборони України. Від Львівської облдержадміністрації участь у цій нараді взяла заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Ганна Башта. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА

Як повідомила заступник згаданого департаменту, учасники засідання розглядали питання стосовно надання земель військових лісгоспів у постійне користування природоохоронним установам. Зокрема, йшлося про передачу земель військових лісгоспів у постійне користування національного природного парку «Сколівські Бескиди» та Яворівського національного природного парку.

Зазначимо, що на території Львівської області розташовані два Національні природні парки, до складу яких входять без вилучення у землевласників та землекористувачів землі Міноборони: НПП «Сколівські Бескиди» (загальна площа—35684 га, з них10892 га— землі Міноборони, на яких здійснює господарську діяльність Сколівський військовий лісгосп) та Яворівський НПП ( загальною площею7108 га, з них4193 га— землі Міноборони, на яких здійснюють господарську діяльність Старицький (3276,0 га) та Магерівський (917 га) військові лісгоспи).

Ганна Башта поінформувала учасників наради щодо необхідності передачі земель, на яких здійснюють діяльність військові лісгоспи, у постійне користування Національним природним паркам. Згідно із даними наукових досліджень територією Сколівського ВЛГ пролягають шляхи міграції червонокнижних видів тварин – зубрів і ведмедів. Територія лісгоспу розташована всередині масиву національного природного парку. Способи та методи ведення господарювання Сколівського військового лісгоспу, унеможливлюють якісне забезпечення додержання заповідного режиму на території парку. На території Сколівського військового лісгоспу також розташована найвища точка НПП „Сколівські Бескиди” – хребет з вершиною г.Парашка (1268 м.).

За словами заступника директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА, передача цих масивів НПП „Сколівські Бескиди” у постійне землекористування дасть можливість раціонально використовувати  природно-рекреаційний потенціал Львівщини, а також розвивати пізнавальний та кваліфікований туризм.

Окрім цього, Ганна Башта поінформувала учасників наради про численні факти порушень вимог природоохоронного законодавства, які виявляють контролюючі органи під час перевірки діяльності військових лісгоспів. Так, упродовж останніх років Держекоінспекція винесла більше 10 рішень щодо призупинки діяльності Сколівського військового лісгоспу в зв’язку з порушеннями вимог природоохоронного законодавства (в основному трелювання через гірські потоки і неочистка ділянок) та нарахувала більше 1 млн. грн. шкоди, завданої природним комплексам.

За підсумками наради прийнято рішення про клопотання перед Президентом України та Кабінетом Міністрів України щодо передачі земель військових лісгоспів у постійне користування національних природних парків.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *