ОСТАННІ НОВИНИ

Литовські музейники сумують з приводу загибелі Возницького

|

На адресу Львівської національної галереї мистецтв та Лариси Возницької надійшов лист співчуття з приводу трагічної загибелі Бориса Возницького від чільних музейних працівників Литви. Подаємо текст документа: 

Болісна звістка про дуже велику втрату дійшла сьогодні до Вільнюса – трагічно загинув відомий у всьому світі музейний діяч, щиросердечний приятель Литви та її музейних працівників, Герой України, видатний оберігач пам’яток мистецтва України і патріарх музейної справи, довголітній директор Львівської Національної галереї мистецтв Борис Григорович Возницький (1926–2012). 

Покійний протягом довгих десятиріч близько спілкувався з музейними працівниками Литви, завдяки йому колекції Музею мистецтва Литви були доповнені картинами засновника національної литовської школи мистецтва Пранцішкуса Смуґлявічюса; він надавав консультації виконавцям відтворення Палацу Великих князів Литовських. 

У Львові гостей із Литви Борис Григорович Возницький завжди приймав як близьких приятелів і навіть як родичів, акцентував спільну спадщину Великого Князівства Литовського, з пристрастю розповідав про реставраційні роботи в Олеському, Підгорецькому, Золочівському та в інших старовинних замках, про плани на майбутнє, щиро цікавився пам’ятками культури та становищем у музейній справі Литви. 

В особі Бориса Григоровича Возницького було втілено живий зв`язок між Україною і Литвою, між українцями і литовцями, між Львовом і Вільнюсом. Тому ця втрата є значною не лише для України, але і для Литви. 

У годину болісної втрати Бориса Григоровича Возницького дозвольте передати якнайщиріші співчуття доньці покійного – Ларисі Борисівні Возницькій, близьким, колективу Львівської Національної галереї мистецтв та всім музейним працівникам України. Глибоко сумуємо разом із Вами. 

Сподіваємося, що одна із мрій покійного Бориса Григоровича Возницького – організувати у Вільнюсі виставку портретів історичних постатей Великого Князівства Литовського, які зберігаються у музеях Львова і Луцька – буде успішно впроваджена у життя вже у липні цього року. Віримо, що ця виставка стане знаком глибокої поваги до світлої пам’яті Бориса Григоровича Возницького і до плодів його невичерпного ентузіазму та ретельної, заповзятої праці. 

Вічная пам`ять Борису Григоровичу Возницькому! 

Від імені колективу Музею мистецтва Литви 

директор Ромуальдас Будріс 

Від імені колективу 

Національного музею «Палац Великих князів Литовських» 

директор Відас Долінскас 

Вільнюс, 23 травня 2012 р.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *