ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентували спільну книжку українських та польських археологів

|

26 квітня у Львові відбулась презентація книжки «Археологія долини польсько-української річки Варенжанки», що є результатом спільного україно-польського проекту.

«Книжка є результатом першого в історії України археологічного обстеження територій, що розділені кордоном. Завдяки проекту українським археологам вдалось вперше провести суцільне обстеження місцевості на предмет виявлення пам’яток археології.  Результат – виявлено 158 нових об’єктів. У дослідників також була можливість ознайомитись із станом збереження та використання давніх церков, костелів та інших історичних будівель з обох сторін кордону, які є свідченнями нашої спільної історії. Завдяки різноплановим дослідженням практично засвідчено єдиний та спільний тисячолітній розвиток земель Надбужанщини», – розповів заступник директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Тарас Милян.

У книжці представлено каталог археологічних пам’яток долини Варенжанки з ілюстративним та картографічним матеріалом, історія археологічних досліджень, коротка історія сіл по обидва боки кордону, на території яких здійснювалися роботи.

З української сторони у проекті взяли участь фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, з  польської – працівники Замойського музею в Замості. Проект підтримало Міністерство культури та національної спадщини Польщі. Видання представили Анджей Урбаньські, Єжи Кусьнєж (Замосць, Польща), Олег Осаульчук і Тарас Милян (Львів, Україна).

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *