ОСТАННІ НОВИНИ

«Свободівці» боротимуться з Садовим за любов освітян?

Львівський портал

|

Під час завтрашнього пленарного засідання сесії Львівської міськради може виникнути чергова суперечка між міським головою Андрієм Садовим та представниками найбільшої фракції ВО «Свобода». Цього разу це може трапитися через необхідність виділення додаткових коштів на галузь освіти. Перші нотки, які можуть віщувати скандал прозвучали сьогодні на засіданні виконавчого комітету.

Як повідомила заступник директора департаменту фінансів ЛМР Ліна Миколаїв, на сьогоднішній день склалася ситуація, коли на галузь освіти  бракує близько 26,6 млн грн. Передусім йдеться про брак коштів на виплату заробітної плати освітянам.

Відтак департамент фінансів запропонував виконавчому комітету внести зміни до міського бюджету і провести перерозподіл видатків за рахунок інших галузей, зокрема зменшити видатки на галузь житлово-комунального господарства у сумі 10,5 млн грн.. Ліна Миколаїв пояснила звідки взялася така значна недостача коштів на фінансування освіти.

«На зарплату освітянам в бюджеті Львова передбачено 403,9 млн грн. Але в цю суму не врахована виплата заробітної плати працівникам освіти за другу половину грудня 2010 р. в сумі – 14,3 млн грн. Крім того, в бюджеті на цей рік було передбачено виплату матеріальної винагороди освітянам в сумі 25%, а фактично виплатили 80%. Ці додаткові витрати потягнули на 8,4 млн. грн.. Також на вересень цього року було укомплектовано на 34 класи більше у львівських школах, аніж минулого року. Через це збільшилася чисельність працівників на 69, а це призвело до збільшення видатків на зарплату на 2 млн грн.. Таким чином ми отримуємо розрив близько 26,6 млн. Пропонується перерозподілити видатки й скерувати на освіту 10,5 млн грн., хоча це часткове перекриття у розмірі 40%. Щодо решти суми, то ми вноситимемо зміни додатково в процесі виконання бюджету, проаналізувавши економію коштів. Це планується зробити в листопаді», – зазначила Л. Миколаїв.

Своєю чергою голова бюджетної комісії Львівської міської ради, представник ВО «Свобода» Яромир Самагальський наголосив, що необхідно виділити освітянам більшу суму, аніж та, що пропонується виконавчими органами.  

«Необхідно врахувати, що при будь-якій ситуації в кінці грудня будемо виплачувати грішми січня і ми наполягаємо прийняти перерозподіл не 10 млн, а 20 млн грн.. Це кінець року і відомі негативні традиції міської ради, коли грошей не вистачає і нарощуються борги. Ми нікуди не дінемося і будемо змушені виплатити ці кошти. Тому по дорученню бюджетної комісії, а також фракції «Свобода» пропонуємо, щоб виконком прийняв цифру 20,5 млн грн.», – зазначив Я.Самагальський.

Він зазначив, що різні департаменти міськради називають дещо різні суми недостачі фінансування, однак в жодному разі не йдеться про менше, ніж 23 млн. грн.

Міський голова Андрій Садовий пропонував пристати на суму озвучену Л.Миколаїв, тобто про виділення близько 10 млн грн., а згодом власне знайти додаткові можливості перерозподілити необхідну суму на користь освітян.

Однак Я.Самагальський наполягав: «Ми не забираємо живі гроші, а забираємо право тратити». Передусім він наголосив, що не варто залишати кошти на ЖКГ, оскільки їх витратять на недоречні у зимовий час ямкові ремонти». Проте А.Садовий не став поступатися й запевнив, що вже зараз жодних нових ремонтів доріг не починатимуть.

Це питання має розглядати сесія ЛМР й поки невідомо, на чию пропозицію пристануть депутати. Сьогодні секретар Львівської міської ради Василь Павлюк зазначив, що все ж варто виконкому прислухатися до пропозицій голови бюджетної комісії. «Це буде відхилено. Рішення комісії буде проголосоване», – закинув він на виконкомі. Проте до його поради не прислухалися.

 Відтак, наразі виконком прийняв рішення про перерозподіл 10,5 млн грн на галузь освіти, хоча водночас зафіксував суму в 20,5 млн грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *