ОСТАННІ НОВИНИ

Інвестиційна привабливість України впала до рівня 2009 року

Львівський портал

|

 Індекс інвестиційної привабливості України знизився на 0,95 пункту – до рівня 2,56 за п`ятибальною шкалою, впавши до рівня показників 2009 року, повідомила виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев`янко.

“Траєкторія падіння індексу інвестиційної привабливості України – від 3,39 в II кварталі 2011 року до 2,56 в III кварталі. Це тривожний сигнал, який свідчить про недостатню впевненість інвесторів у економіці і ринку країни”, – сказав він.

За її словами, причини падіння можна розділити на зовнішні і внутрішні.

“Стан ринків США і Європи не може не відбиватися на економіці України, і, найголовніше, сценарії розвитку ситуації невідомі. Серед внутрішніх причин передують вкорінення корупції, посилення тиску владних структур на бізнес і недостатня ефективність реформ”, – заявила Дерев`янко.

Крім того, маркетинг-директор InMind Олена Житник зазначила, що основні компоненти індексу отримали оцінки, що яскраво свідчать про зниження рівня впевненості інвесторів у ринку та економіці України.

“Оцінка поточного інвестклімату отримала найнижчі показники – 2,3, складова “зміна клімату за попередні три місяці” була оцінена на рівні 2,5, прогнози щодо інвестиційного клімату досягли середнього значення 2,7. В оцінках тенденцій, які панують на ринку і в економіці України, респонденти відзначали домінування негативних тенденцій”, – сказала вона.

“Найчастіше інвестори скаржилися на посилення тиску з боку владних структур – 12%, укорінення корупції – 11%, складності у сфері оподаткування, особливо у відшкодуванні ПДВ та загальну ринкову нестабільність – 9%. Відповідаючи на питання про позитивні зміни і зрушення, які мали місце за III квартал цього року, дві третини респондентів відзначили, що ніякої позитивної зміни не відбулося”, – додала Житник.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *