ОСТАННІ НОВИНИ

Справу Забілого порушили, аби залякати інших істориків

Львівський портал

|

Директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий вважає, що справу, в якій він виступає свідком і через яку в нього вилучили комп’ютери з науковими матеріалами та документи, порушили виключно для того, щоб залякати інших істориків. Про це Р.Забілий заявив сьогодні на прес-конференції.

«Порушення цієї справи немає жодного стосунку до державної таємниці. Якщо б було по іншому, я бут не сидів. Це звичайне махання пальцем історикам, які займаються тематикою, котра невигідна сучасній владі. Це практично тиск на істориків, які займаються цією проблематикою. Адже ми бачимо наша влада повертається до радянських стереотипів», – зазначив Р.Забілий.

Своєю чергою львівський адвокат Олег Мицик наголосив на потребі відповідальності за безпідставне засекречення документів.

«Треба розмежувати історію і оперативну діяльність. В оперативних архівах, наприклад, існує обмеження доступу до інформації, наприклад на 30 років, але це не стосується історичних документів», – наголосив адвокат.
Юрій Мицик зауважив, що при закінченні граничного терміну (не обов’язково це мають бути 30 років, може й після 25 років) протягом шести місяців відповідальні працівники повинні зробити все можливе, щоби зняти гриф таємності з цього документа.

«Як відомо, в кожній правовій державі будь-якому обов’язку відповідає право, і навпаки. Тому має бути передбачена пряма і конкретна відповідальність за безпідставне засекречення документів, за безпідставне їх нерозсекречення і взагалі за спробу безпідставно обмежити доступ до будь-якого документа», – зазначив О.Мицик.

Проте такої відповідальності чітко не визначено. «І деякі окремі законодавчі акти, які приймаються останнім часом, вказують якраз на деякі репресії і посилення в напрямі безпідставного засекречування», — додав він.
За словами Руслана Забілого, документи в історичних архівах, що стосуються діяльності карально-репресивної системи до 1991 року, залишилися в Галузевому державному архіві СБУ, МВС, Прокуратури і т. д. І згідно з українським законодавством вони повинні бути доступні громадськості. «Це є суспільно важлива інформація про діяльність тоталітарного комуністичного режиму, засудженого Парламентською асамблеєю Ради Європи. І кожен історик чи громадянин України, дослідник має право з ними ознайомлюватися. Ховати їх не можна!», – наголосив Р.Забілий.

Як інформував «Львівський портал», 5 липня у Львові Служба безпеки України розпочала допити істориків та працівників Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Працівників допитують як свідків у кримінальній справі за фактом замаху на розголошення відомостей, що можуть становити державну таємницю. Справу було порушено після незаконного затримання СБУ у Києві 8 вересня 2010 року директора Національного музею “Тюрма на Лонцького” історика Руслана Забілого і вилучення в нього особистого комп’ютера та зовнішнього накопичувача інформації з науковими матеріалами. Після того було проведено обшук і конфісковано комп’ютери та зовнішній диск із кабінетів музейних працівників. Досі нічого не повернуто.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *