ОСТАННІ НОВИНИ

У Швейцарії проголосували за виділення понад 5 млрд дол. на відбудову України

Ольга Денисяка

|

Парламентський комітет Швейцарії проголосував увечері 25 квітня за виділення для України 5 млрд швейцарських франків (близько 5,5 млрд доларів) на відбудову. Про це повідомляє hromadske.

Зазначається, що за підтримки депутатів ліво- та правоцентристських партій комітет із безпеки верхньої палати парламенту схвалив пакет щодо виділення додаткових 10,1 мільярда франків на потреби армії, включно із допомогою Україні.

Виділені для України гроші підуть на відбудову пошкодженої інфраструктури, «необхідної для життя і виживання в Україні».

Комітет проголосував за планом менш ніж за два місяці до того, як у Швейцарії пройде Глобальний саміт миру в Люцерні 15-16 червня.

Такий пакет має слугувати «надзвичайним внеском» у безпеку Швейцарії та «мир у Європі» через війну, яку розпочала росія проти України. Reuters пише, що до того як цей план стане законом, він повинен пройти низку партійних перешкод. У комітеті за нього проголосували 5 із 8 членів, а проти пакету активно виступають праві партії.

Швейцарія вже підтримує проєкти в Україні, спрямовані на відбудову зруйнованої системи енергетики, доріг та закладів охороні здоров’я.

Крім того, у липні 2022 року Швейцарія та Україна спільно започаткували політичний процес відновлення на Конференції в Лугано. Тоді 59 делегацій від держав і міжнародних організацій, заклали наріжні камені для відбудови України.

Зокрема, погодили, що відбудова ґрунтуватиметься на таких принципах: партнерство, спрямованість на реформи, прозорість, підзвітність і верховенство права, демократична участь, залучення багатьох зацікавлених сторін, гендерна рівність та сталість.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *