ОСТАННІ НОВИНИ

США готують найбільший в історії пакет допомоги Україні на 6 мільярдів доларів

Ольга Денисяка

|

Сполучені Штати «вносять останні штрихи» до одного зі своїх найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги Україні. Його вартість становитиме 6 мільярдів доларів. Як пише hromadske, про це повідомляє Politico з посиланням на двох американських посадовців, які зажадали залишитися анонімними.

За словами співрозмовників видання, пакет може бути завершений та оголошений уже 26 квітня. До нього входитимуть боєприпаси до систем ППО Patriot, артилерійські снаряди, безпілотники, зброя для боротьби з дронами та ракети класу «повітря — повітря», які будуть встановлені на винищувачах.

Очікується, що міністр оборони США Ллойд Остін оголосить про нову допомогу під час зустрічі 26 квітня Контактної групи з питань оборони України (так званий формат «Рамштайн»). Politico пише, що це буде великим поштовхом після того, як США місяцями з’являлися на зборах із порожніми руками, поки фінансування блокувалося Конгресом.

Частина із цього обладнання, імовірно, прибуде до України аж через кілька років, оскільки гроші виділяють у межах Ініціативи сприяння безпеці України. Тобто Пентагон укладе контракти з американськими оборонними фірмами на виготовлення нового обладнання для України, а не використає поточні запаси США.

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників США проголосувала за законопроєкт щодо військової допомоги Україні, який передбачає майже 61 млрд доларів. На схвалення американської допомоги Київ чекав пів року.

23 квітня законопроєкт схвалив також і Сенат, на наступний день документ відразу підписав президент США. При цьому Джо Байден запевнив, що поставки зброї почнуться невідкладно.

Пентагон того ж таки 24 квітня оголосив новий пакет військової допомоги для України на мільярд доларів. До нього увійшли ракети і снаряди, БМП Bradley, броньовані машини MRAP і Humvee тощо.

Водночас американські ЗМІ вже анонсували, що в цей пакет можуть уперше увійти далекобійні ракети ATACMS.

Тим часом президент Володимир Зеленський після розмови з американським лідером заявив, що у питанні щодо ракет ATACMS «всі крапки розставлені».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *