ОСТАННІ НОВИНИ

Комуністи не розголошують час проведення Другого конгресу інтелігенції проти фашизму

Львівський портал

|

Комуністи не мають наміру проводити завтра, 8 липня, у Львові «Другого конгресу інтелігенції проти фашизму». Хоча в принципі планують відсвяткувати 75 річницю з часу проведення Антифашистського конгресу діячів культури. Про це у коментарі «Львівському порталу» повідомив представник Антифашистського комітету України на Львівщині Олександр Калинюк.

Про те, що дата проведення цього заходу припадає саме на завтрашній день повідомила голова фракції ВО «Свобода» у Львівській облраді Ірина Сех.

На запитання, як відбувається підготовка до конгресу О.Калинюк відповів, що 8 липня ні комуністи, ні представники антифашистського комітету не планували проводити жодних акцій.

«Не знаю, що завтра відбудеться. Мені відомо, що пізніше має пройти  конгрес. Не знаю звідки пані Сех взяла це, можливо вона входить до антифашистського комітету. Але наскільки я знаю, у цей антифашистський комітет вона не входить. А взагалі будуть проводити у Львові з нагоди 75 річниці такого ж конгресу, який відбувся у 1936 році», – зазначив О.Калинюк.

Він додав, що організатором конгресу в 1936 році виступили компартії Західної України, Білорусі та Польщі, а відтак нині Комуністична партія України як правонаступниця хоче проводити цьогорічну акцію. «Це дуже актуально, враховуючи події 9 травня», – наголосив О.Калинюк.

Він запевнив, що не знає звідки винирнула інформація про ймовірність завтрашньої акції.

«Те, що Сех заявила – це її особиста думка, а можливо тієї політичної сили, яку вона представляє. Коли вона вважає, що у Львові ми не маємо права проводити такий конгрес, то я переконаний, що вона глибоко помиляється. Адже. Незважаючи на те, що при режимі Пілсудського також заважали і заперечували,  такий конгрес був проведений. І навіть зараз у палаці Гната Хоткевича можна побачити таблицю про конгрес у 1936 році. Організаторами його були Ірина Вільде, Ванда Василевська, Степан Тудор, Ярослав Галан – всі відомі письменники Західної України, Білорусі та Польщі. Вони тоді рішуче засудили перші прояви фашизму, який насувався на Європу, засудили дії Німеччини та Іспанії», – додав О.Калинюк.

Однак відомостями про сучасний конгрес головний антифашист Львівщини не володіє, він не зміг назвати дати відзначення 75-річчя цієї історичної події. Щоб бути послідовними, нагадаємо, Антифаши́стський конгре́с діячі́в культу́ри у Льво́ві відбувся 16-17 травня 1936 р.

«Дата буде визначена пізніше, адже це відбувається під егідою центрального комітету КПУ, тож вони й визначать дату», – додав О.Калинюк.  

Як інформував «Львівський портал», голова фракції Всеукраїнського об`єднання “Свобода” у Львівській обласній раді Ірина Сех звернулася до органів влади і правоохоронних структур із закликом запобігти проведенню у Львові псевдоконгресу інтелігенції під головуванням Петра Симоненка.

Депутат вважає, що проведення такого заходу є порушенням ст.161 Кримінального Кодексу України ( розпалювання міжнаціональної ворожнечі). Депутатський запит адресовано начальникові управління Служби безпеки України у Львівській області Юрієві Кіцулу, голові Львівської ОДА Михайлові Цимбалюку, начальникові ГУ МВС у Львівській області Богданові Щуру.

“Мені стало відомо, що 8 липня 2011 року центральний комітет Комуністичної партії України планує провести у м. Львові так званий “Другий конгрес інтелігенції проти фашизму”. У провокативному заході мають намір взяти участь делегації комуністичних партій з колишніх соціалістичних країн Східної Європи, представники Державної думи Російської Федерації, заступник голови парламенту Білорусі. Очікується, що головувати на заході буде перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко», – йдеться у звернені.

«Беручи до уваги напружену ситуацію на Львівщині, пов`язану з подіями 9 травня цього року, де представники Комуністичної партії брали активну участь у провокаціях, закликаю вжити усіх необхідних заходів для недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі та запобігти проведенню псевдоконгресу інтелігенції у Львові”, – говорить Ірина Сех.

Довідка

Як інформує сайт Інституту історії України НАН України, Антифаши́стський конгре́с діячі́в культу́ри у Льво́ві відбувся 16-17 травня 1936 р.

Форум представників ліворадикальної та радянофільної інтелігенції Польщі, Західної України та Західної Білорусі, в якому взяли участь понад 100 осіб. Скликаний за ініціативи Компартії Польщі та КПЗУ на виконання рішень VII конгресу Комінтерну (1935).

Конгрес ухвалив запропоновану комуністами резолюцію, що закликала інтелігенцію до боротьби з фашизмом, гнобленням панівними колами Польщі населення Західної України та Західної Білорусі, гостро засуджувала зазіхання «на волю СРСР — одинокої країни переможного соціалізму». З огляду на голодомор 1932-1933 рр в Україні і репресії проти національної інтелігенції в УСРР широкі кола українського громадянства у Польщі не підтримали антифашистський форум у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *