ОСТАННІ НОВИНИ

Львів`ян закликають провести толоки на занедбаних могилах українських героїв

Львівський портал

|

Львівська обласна організація  УНП закликає до свята Покрови Пресвятої Богородиці провести толоки у всіх місцях національної пам’яті. Про це інформує прес-служба ЛОО УНП. 

“У  всі часи, під пануванням усіх завойовників українці вміли належно вшанувати  пам’ять про полеглих захисників. Як свідчення цього, чи не в кожному  місті та селі нашого краю постали справжні чи символічні могили Борців за волю України, увінчані хрестами. Пригадаймо, як громадою насипали їх, як посвячували… Був це час загального національного піднесення та великих сподівань, що супроводжували здобуття Незалежності. Але погляньмо на ці могили нині: хрести на багатьох з них похилені, кургани – порослі бур’янами, фарба – полущена, надписи та імена полеглих – потьмянілі а то й втрачені… Розуміємо, що це наслідок тяжких літ, життєвих буднів, щоденної боротьби за хліб насущний, або й ще гірше – певного загального збайдужіння та розчарування… Проте пам’ятаймо, що часи, коли ці люди боролися та гинули, були аж ніяк не легшими чи сприятливішими за нинішні”, – йдеться в заяві.

Львівська обласна організація УНП закликає церковні громади, місцеву владу, патріотичні й молодіжні організації, партійні осередки до проведення толоки на могилах козаків, Січових Стрільців, воїнів Української Галицької і Української Повстанської Армій, Армії УНР та дивізії "Галичина", бійців Червоної Армії, підпільників та безневинно страчених – усіх полеглих за Україну. За дні, що залишилися до свята, підрівняймо хрести та огорожі, освіжімо фарбу, відновімо імена та написи!

Нагадаємо, що свято Покрови Пресвятої Богородиці – одне з найбільш шанованих в Україні. Окрім властиво релігійної суті воно має для нашого народу й патріотичне значення, оскільки здавна вважається Днем Українського Війська. Саме Пресвята Покрова завжди була заступницею козацтва. З днем 14 жовтня 1942 року пов’язується й народження Української Повстанської Армії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *