ОСТАННІ НОВИНИ

Захоплення землі на Львівщині: діють нові схеми

Львівський портал

|

Львівська обласна рада б’є на сполох: ситуація із захопленням земель в області набирає все більших обертів, а рейдерські схеми стають все нахабнішими. Щоправда, висока мета сьогоднішньої сесії облради – допомогти селянам, населені пункти яких стали жертвами неправомірних загарбань, перетворилася на банальну піар-акцію. Натомість у реальну антирейдерську силу сьогоднішніх рішень чомусь не віриться.

Зініційована Всеукраїнським об’єднанням «Свобода» сесія облради не увінчалася ідейною перемогою фракції. Обласні обранці не підтримали запропонований «свободівцями» проект рішення, який передбачав перегляд перебування на займаних посадах низки чиновників та суддів.

Натомість прийнято рішення, яке мало б бодай на певний час призупинити рішення Львівського апеляційного суду про передачу земельних ділянок під ведення особистого сільського господарства за межами населеного пункту на території Малехівської сільської ради мешканцям Львова. Зокрема Жовківській РДА та Малехівській сільській раді заборонено чинити будь-які дії стосовно відповідних земельних ділянок. Тож наразі їхні власники не зможуть отримати державні акти на землю. Хоча не виключено, що прокуратура оскаржить таке рішення облради.

Водночас депутати Львівської обласної ради вказують правоохоронним органам на масштаби неправомірних захоплень земель області. За словами депутата облради від ВО «Свобода» Олега Данькевича, йдеться про сотні гектарів прилеглої до Львова землі, переважно у Жовківському та Пустомитівському районах.

Окрім цього обурює і сама схема нових способів захоплення земель. За словами заступника голови Львівської облдержадміністрації Олександра Ганущина, рішення апеляційного суду щодо малехівських земель може стати прецедентом у суддівській практиці. А відтак це може викликати ледь не анархію, до того ж не лише в області, але й по Україні загалом.

Власне схема захоплення до сліз банальна. Громадяни спершу звертаються в орган місцевої влади, аби скористатися своїм законним правом отримати у безкоштовне користування чи власність земельну ділянку, величина якої залежить від цільового призначення (для ведення сільського господарства – до 2 га, для ведення садового господарства – до 0,12 га тощо). Спершу орган місцевої влади відмовляє громадянам у цьому, але вони подають судовий позов, який приймає рішення на користь громадян. Після цього у випадку оскарження Апеляційний суд також приймає рішення на користь громадян. При чому рішення суду приймаються незалежно від того, чи громадяни-позовники є членами територіальної громади населеного пункту, у якому хочуть отримати земельну ділянку.  

За словами Олександра Ганущина, якщо ця справа стане прецедентом, то не виключено, що на земельні ділянки у Львові, відповідно до судових рішень, претендуватимуть жителі Донецька, чи Луганська чи будь-якого іншого міста України.

Наразі ж залишається сподіватися, що рішення Львівської обласної ради таки буде дієвим, а правоохоронні органи розслідують схеми захоплення земель Львівщини. Якщо ж ні, то водії відчують це першими: жителі Малехова погрожують заново перекривати київську трасу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *