ОСТАННІ НОВИНИ

Медики закликають львів’янок пройти у поліклініках обстеження шийки матки

|

Акцію з профілактики та раннього виявлення раку шийки матки та молочної залози проводить з 13 до 24 жовтня управління охорони здоров’я Львівської міської ради. Під час акції кожна жінка зможе пройти огляд у територіальній поліклініці, повідомляє прес-служба міськради.

«Для своєчасного виявлення передпухлинних станів та онкопатології органів жіночої репродуктивної системи на ранніх стадіях важливим є проведення профілактичних оглядів з високим рівнем інформування населення та забезпечення ефективності діагностичного процесу. Саме тому управління охорони здоров’я другий рік поспіль проводить акцію з профілактики та раннього виявлення раку шийки матки та молочної залози. Під час акції кожна жінка зможе пройти огляд у територіальній поліклініці», – повідомила головний спеціаліст управління охорони здоров`я Львівської міської ради Тетяна Хижняк.

Минулого року під час проведення аналогічної акції обстежено 15 тисяч 613 жінок, з них у 1 тисячі 400 львів’янок виявлено захворювання.

Довідка: рак молочної залози – найчастіша форма злоякісних пухлин у жінок, що становить близько 19% усіх злоякісних пухлин. Імовірність виникнення раку збільшується з віком, приблизно 4% хворих становлять жінки до 30 років. Найбільша смертність від хвороби – зазвичай у віці 40-50 років і становить по Львову 16,4 на 100 тис. нас., в області – 12,8, в Україні – 16,4.

Упродовж останніх років зберігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози у Львові (39,8 на 100 тис. нас., в області – 29,9 та в Україні – 33,3). Щороку кількість уперше виявлених випадків раку молочної залози збільшується (у 2005 р.– 273, у 2006 р. – 281 і у 2007 р. – 300).

Профілактика раку молочної залози полягає насамперед у своєчасному рятуванні хворих від передракових ущільнень у молочних залозах, а також у дотриманні нормального фізіологічного ритму життя жінки (вагітність, годування) із скороченням до мінімуму кількості абортів. У діагностиці раку молочної залози важливе значення мають систематичні самостійні обстеження і щорічні профілактичні лікарські огляди жінок, яким понад 40 років, які може провести акушер-гінеколог, сімейний лікар, хірург. У разі виникнення підозри на захворювання молочної залози жінку скеровують до онколога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *