ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вдруге пройшла міжрегіональна конференція банківських спілок України

|

Друга міжрегіональна конференція банківських спілок України відбулася минулої п’ятниці. Про це повідомляє прес-центр ВАТ «КРЕДОБАНК».

Учасниками конференції були керівники провідних департаментів Національного банку України та його управління у Львівській області, банків і банківських спілок, зокрема регіональних – зі Львова, Одеси, Дніпропетровська, Харкова, АР Крим. Банкірів привітали на пленарному засіданні міський голова Львова Андрій Садовий і перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Валерій П’ятак.

Головну доповідь на пленарному засіданні на тему «Тенденції розвитку банківської системи у регіонах України. Досвід і перспективи» зробив голова правління ВАТ «КРЕДОБАНК» Степан Кубів. Він проаналізував причини і наслідки двох взаємопов’язаних процесів у регіонах України – глобалізації і розширення банківських мереж. Львівщина також є яскравим прикладом процесу глобалізації в банківському секторі: із п’яти прописаних в області банків – юридичних осіб чотири вже залучили стратегічного іноземного інвестора: «КРЕДОБАНК» – з Польщі, «Електрон Банк» – з Австрії, «Універсалбанк» – з Греції, банк «Львів» – з Ісландії.

Таким чином іноземні інвестори, які не встигли або не змогли свого часу увійти до складу акціонерів найбільших українських банків, тепер звертають увагу на середні й малі банки, головні офіси яких розташовані (чи донедавна були розташовані) у регіонах. Найбільше приваблюють їх ті банки, що мають розгалужену мережу. Інвестори розглядають експансію в Україну як інструмент зміцнення свої конкурентних позицій і підвищення дохідності. Частка зарубіжного капіталу в банківській сфері України становить нині близько 35%. Цей рівень ще значно нижчий, ніж у країнах Центральної і Східної Європи (там він – 75%), проте його вплив на українську економіку може бути відчутним.

Натомість Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко у своєму виступі на пленарному засіданні зупинився на гострих фінансово-економічних проблемах сьогодення, які можуть призвести до серйозної кризи в Україні, якщо всі учасники банківського ринку, а також Нацбанк і Кабмін, не вживатимуть вчасно запобіжних заходів.

Директор департаменту бухгалтерського обліку НБУ Віра Ричаківська підсумувала основні результати десятирічного досвіду запровадження МСБО в українських банках. Сьогодні рівень життєздатності банківського організму діагностують аж 44 показники, згідно з МСБО.

Професійний діалог закінчився прийняттям резолюції з двома десятками пропозицій щодо вдосконалення діяльності вітчизняної банківської системи. Визнано необхідним удосконалення нормативно-правової бази з реорганізації банків та їхньої діяльності як акціонерних товариств, зокрема її уніфікації з нормативно-правовими актами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *