ОСТАННІ НОВИНИ

Зі середини лютого у Львові обіцяють революцію в оплаті за житло

|

Львів’яни ще не знають, що їх чекає зі середини лютого цього року, але невдовзі переконаються в тому, що новація, запроваджена міською владою за посиленої допомоги громадських організацій, за масштабами буде набагато крутішою, аніж повернення знецінених внесків радянського Ощадбанку.

Йдеться про революційні зміни у стосунках між жеками та жителями будинків щодо виконання робіт, а відтак і оплати за ці роботи.

Перший заступник міського голови Львова Олег Синютка зазначив, що міська влада досягла згоди з представниками громадських організацій щодо дуже важливого моменту.

Відтепер жителі Львова матимуть можливість впливати на роботу жеків у такий спосіб: вони укладатимуть угоди з жеками на обслуговування будинків та прибудинкових територій. У цьому договорі має бути пункт про те, що за невиконану роботу мешканці складають акт і ЖЕК має зробити перерахунок в оплаті за послуги.

З іншого боку, укладення угоди дисциплінуватиме обидві сторони – люди будуть знати, за що вони платять, і боргів стане значно менше, а працівники жеків змушені будуть нарешті сумлінніше виконувати свої обов’язки.

Крім того, зміниться рівень оплати за житло. Зараз її розраховують для кожного будинку, і жителі Львова зможуть з’ясувати рівень плати за квартиру для себе. Крім того, люди можуть відмовлятися від певних видів послуг з боку жеків, відтак оплата буде меншою.

Проте хоча б середньої суми ні чиновники, ні представники громадських організацій не називають. О. Синютка сказав, що величину оплати за метр квадратний житла суттєво зменшено до первісних пропозицій. Тепер вона становитиме не більше однієї гривні за метр, хоча раніше пропонували від 2 до 2,5 гривні за метр.

Депутат міської ради Теодор Дяків сказав, що зараз середній тариф за метр квадратний житла становить 91 копійку, але люди платили до кінця минулого року 67 копійок, бо бюджет частину компенсував. З цим нововведенням люди платитимуть приблизно 0,91 грн, але кінцева сума залежатиме від того, що саме буде закладено в угоді.

Очікують, що відповідне рішення виконкому приймуть у середині лютого, а на підписання угод з жителями відведуть щонайменше місяць. Проте реально ця кампанія триватиме довше. Передовсім, ідеться про те, аби пояснити людям, що вони мають з’ясувати тарифи для свого будинку й обрахувати, чи вони відповідають дійсності. Відтак можна підписувати угоду про обслуговування будинку та прибудинкової території і контролювати виконання цих робіт та їхню якість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *