ОСТАННІ НОВИНИ

Олександра Коваль: "Читаю 2-3 книжки на тиждень"

Павло ПАЛАМАРЧУК,

|

Уже за тиждень Львів нагадуватиме справжній вулик, адже з 13 по 16 вересня у нашому місті триватиме ХІV Форум видавців.

Книгомани з усієї України навідаються до міста Лева, щоби чи не на рік закупитися чтивом за помірні ціни. Окрім книжкового ярмарку, відбуватимуться усілякі атракції. Саме про них, гостей заходу та інші цікаві речі ми й розпитали в ексклюзивному інтерв`ю президента форуму Олександру Коваль.

– У чому організаційні особливості львівського форуму порівняно з іншими книжковими ярмарками?

– Форум видавців задуманий як багатопланова акція. Це не тільки виставка книг, роздрібна торгівля, а й супровідні заходи, які пов`язані з книжками. Я уявляла собі, що відбуватимуться виставки книжкової графіки, літературні читання, музичні акції, театральні вистави, покази кінофільмів… Врешті, майже так усе і сталося – маємо і літературний фестиваль, і виставки книжкової графіки відомого литовського художника Альґірдаса Степонавічуса в галереї “Зелена канапа” та студентів кафедри книжкової графіки Української академії друкарства. Щоправда, театр та кіно ще не цілком інтегровані у форум. Але вже є певні паростки – під час літературного фестивалю проведуть акції “відеопоезії”, наші автори продемонструють відзняті ними фільми. Дуже важливими є також дискусії, що відбуваються в нашому фаховому середовищі. Власне, на тих ярмарках у різних країнах, де мені довелося побувати, так і є. Це стандарт, і в цьому сенсі наш Форум видавців є цілком європейським ярмарком.

– Яких сюрпризів книгоманам варто очікувати цього року від форуму?

– Найкращим подарунком для книгоманів є зустріч з улюбленими авторами та новими книжками. Чи не так? Чим ще їх дивувати? Цих зустрічей буде більш ніж достатньо. Доведеться добре вивчити програму, щоби обрати із 290 акцій саме те, що найбільше цікавить. Львів відвідають відомі письменники. Загалом має прибути 177 авторів. Серед них – польські Катажина Грохоля та Марек Краєвський, наші улюблені Оксана Забужко, Марія Матіос, Юрій Андрухович, Ірен Роздобудько, Сергій Жадан та інші.

14 вересня на площі Ринок відбудеться велика акція “Зіркова Проза.ua”, організована “Книжковим клубом сімейного дозвілля”, за участі українських музичних гуртів та письменників. Участь у дитячому святі візьме олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики Катерина Серебрянська.

– Кажуть, що українське книговидавництво перебуває у поганому стані, але з кожним роком до форуму приєднується все більша кількість видавців…

– Усе відносно. Можливо, українське книговидання і в доброму стані, якщо порівнювати його, наприклад, з деякими країнами Африки чи Північною Кореєю. Та якщо порівнювати з Південною Кореєю чи країнами Європи, стає зрозуміло, що українці дуже обділені книжками. Більшість громадян нормальних країн мають щонайменше по три книжки на мешканця. Українці – тільки по одній. Кількість виданих назв книжок теж не на нашу користь. А що видавництв на форумі з`являється більше – це природний приріст. Утім, видавництва ці здебільшого невеликі, видають по 2-3 книжки на рік.

– Яка ситуація із меценатами? Чи не шукаєте державної підтримки?

– Ще кілька років тому ми всі заходи проводили самотужки. Тепер ці соціальні та культурні акції так розрослися, що без допомоги ми б їх не провели. Насамперед хочу подякувати Львівській обласній раді, Львівській обласній державній адміністрації, Львівській міській раді за фінансову підтримку та сприяння у вирішенні організаційних питань. Я сподіваюся, що ця успішна співпраця триватиме й надалі. Цього року з`явилися партнери серед комерційних структур: компанія “Кока-Кола Україна” та торгова марка “Егоїсти” підтримують фестиваль дитячого читання, а торгова марка “Бучач” – міжнародний літературний фестиваль. Офіційним перевізником є компанія “Австрійські авіалінії”. Хочу звернути увагу на акцію мережі книгарень “Книжковий супермаркет”: на форумі буде розповсюджено 10 тисяч дисконтних карток, що дають право на отримання знижки у будь-якій книгарні цієї мережі у всій Україні. Без допомоги та сприяння всіх цих інституцій, а також наших численних медіапартнерів ми не могли б проводити таких масштабних акцій загальнонаціонального значення.

– Яке ваше ставлення до того, що російські видавництва відкривають в Україні свої філії? Чи не має у цьому процесі загрози українським видавцям?

– Це світовий процес – потужні компанії йдуть на порожні ринки. За росіянами почнуть з`являтися німецькі, голландські та міжнародні видавничі концерни. Українські видавництва дуже маленькі у світових масштабах, тому їм буде важко чинити опір монстрам. Але, повторюю, це світовий процес, є певні механізми протидії, треба їх вивчити і застосовувати.

– Самі багато читаєте?

– Дві-три книжки на тиждень. Намагаюся не пропускати перекладів світової сучасної літератури, читаю їх переважно російською, тому що українські видавці рідко встигають за новинками. Багато читаю праць з менеджменту – також російською, українських аналогів нема.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *