ОСТАННІ НОВИНИ

Дні добросусідства на українсько-польському кордоні

|

26 серпня на українсько-польському кордоні, який розділяє села Стаївка Сокальського району Львівської області та Корчмин Томашівського повіту Люблінського воєводства, прозпочнуться треті Транскордонні польсько-українські дні добросусідства. Про це повідомили під час прес-конференції начальник управління з питань внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації Святослав Шеремета та представник Українського католицького університету Олена Яремко.

Цього дня знімають колючі дроти між селами, тому всі, хто приїхав на святкування, матимуть змогу перейти кордон. Щоправда, для його перетину потрібно мати закордонний паспорт та візу. Організатори обіцяють, що з часом потреби у цьому не буде.

Очікується приїзд на святкування голови Львівської облдержадміністрації Петра Олійника, представників Львівської облради та Глави УГКЦ Любомира Гузара.

Святкування організовано Фундацією духовної Культури пограниччя, МГО „Академія української молоді” за сприяння Люблінського воєводства, львівської облдержадміністрації та Сокальської райдержадміністрації.

Більшість заходів відбуватимуться на польській стороні, адже лише Люблінське воєводство виділило кошти для їх проведення. Натомість Святослав Шеремета пообіцяв, що на наступний рік Львівська облдержадміністрація закладе окремим пунктом в бюджет області кошти на організацію цих святкувань.

Як зазначила співорганізатор святкувань та керівник „Академії української молоді” Олена Яремко, „проведення такого заходу обов’язково приверне увагу громадськості до проблем українського пограниччя, зокрема розділених кордоном сіл, а також поглибить польсько-український діалог. Однозначно, така подія доводить, що ця територія є цікавою як для українців, так і для поляків”.

Організатори обіцяють, що цьогоріч кордон перетнуть близько трьох тисяч людей. Зокрема зі Львова вже подало заявки на участь близько 400 осіб. На них чекають посвчення води біля чудодійного джерела села Стаївка, відвідування дерев’яної церкви в Корчмині, Транскордонний культурний ярмарок, передання ікони з мощами Блаженного Миколая Чарнецького для римокатолицької парафії в селі Городило та посвячення наріжного каменя під Транскордонний центр діалогу. Ввечері виступатимуть капела «Черемош», гурти « Muzyka z Drogi ” та „Селюки”. У зв ’ язку зі святкуванням 150-ої річниці від дня народження Івана Франка святкування, яке вже двічі проводилося 27-28 серпня, довелося перенести на день раніше. А от 28 серпня у Корчмині будуть правити панахиду на цвинтарі ХІХ століття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *