ОСТАННІ НОВИНИ

Краківську браму експонуватимуть у підвалі

|

Знайдені під час розкопок фрагменти Краківської брами – північного виїзду з середньовічного міста – львів’яни вирішили експонувати. Заступник міського голови з питань містобудування та землеустрою Андрій Павлів сьогодні повідомив журналістам, що демонструвати знахідку будуть нетрадиційно – з підвальних приміщень.

„Цей об’єкт важливий тим, що ми можемо його експонувати не зверху, а з підвальних пиміщень. Про це будемо домовлятися з власниками сусідніх магазинів. Це дає можливість включити Краківську бараму в туристичні маршрути та продовжувати археологічні роботи в підвалах, незважаючи на кліматичні умови”, – зазначив Андрій Павлів. Він також заявив, що саме Краківська барама може започаткувати процес відкриття львівських підвалів під експозиції.

Наразі Краківську вулицю готують до великих археологічних досліджень, які проводитимуть за рахунок державної субвенції. Як повідомив А. Павлів, спершу передбачається, що на роботи використають 100 тисяч гривень. „Однак, якщо ми виявимо тут дуже цінні знахідки і в нас буде можливість продовжити роботи, то ми знайдемо додаткові кошти”, – пояснив чиновник.

Археологічні дослідження на Краківській розпочнуться 10 серпня і за попередніми прогнозами триватимуть увесь будівельний сезон. Потім мерія складатиме проект музеєфікації та шукатиме для його реалізації інвесторів. „Скільки коштуватиме така музеєфікація сказати важко. Спочатку зробимо дослідження, а вже потім складемо кошторис. Адже ніхто достеменно не знає, що тут залишилось”, – наголосив А.Павлів.

Він також заявив, що цього разу міська влада врахує досвід реконструкції площі Ринок і постарається долучити до досліджень максимальну кількість львівських спеціалістів.

Нагадаємо, під час прокладки інженерних комунікацій на вулиці Краківській будівельники натрапили на залишки фундаменту Краківської вежі. Як пояснив завідувач кафедрою реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ “Львівська політехніка” Микола Бевз, комплекс Краківської брами може включати кілька воріт, зведені мости, вежі, башти, шлюзи, систему заводнення, і навіть пастку для ворога.

Наразі виявлено лише фрагмент замощення камери брами, фрагмент стін і склепіння однієї з башт. Залишки півкруглої вежі брами також виявлені в теперішньому салоні „Крез”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *