ОСТАННІ НОВИНИ

Діти сербських українців вивчають рідну мову і культуру у Львові

|

47 дітей -українців з Сербії та Чорногорії уже протягом кількох днів перебувають у Львові на запрошення Львівської міської ради. Діти проходять вишкіл у літній школі україністики в туристично-краєзнавчому центрі “Княжий”.

Головна ідея літньої школи, за словами депутата міськради Михайла Космини – допомогти українським дітям з діаспори відчути свій зв’язок із землею батьків та дідів, та об’єднати молодих українців з різних країн. Адже українців поза межами нашої країни чимало – за різними оцінками, від 12 до 19 мільйонів, і без допомоги батьківської землі молодому поколінню все важче зберігати свою українськість.

Дітям з чотирьох сербських міст – Нового Саду, Пули, Вербаса та Сремської Митровиці, – запроновані насичені культурна та освітня програми, розповів лиректор ТКЦ “Княжий” Петро Лобур. Діти ознайомилися зі Львовом та його музеями, відвідали Жовкву та Крехівський монастир, на черзі – екскурсії замками Львівщини та Карпатами. Поряд з відпочинком відбуваються щоденні уроки української мови та культури, однак найважливішою, на думку педагогів, що приїхали разом з дітьми із Сербії, є щоденна практика живого спілкування українською мовою. За словами одного з вихователів, пані Наталі, всі дітлахи страшенно задоволені перебуванням у Львові, і хотіли б залишитися у нашому місті якнайдовше.

Задоволені і львівські організатори акції. Депутат Львівської міської ради Віра Лясковська наголосила, що були певні проблеми з її фінансуванням, позаяк у бюджеті міськради коштів на подібні програми не виділено. Однак уже у бюджеті наступного року депутати обов’я зково планують передбачити кошти на організацію подібних шкіл україністики для дітей діаспори. Наразі ж депутати висловили подяку спонсорам цьогорічної акції – ТОВ “Інтермаркет”, “Пам’ять”, “Шувар”, Львівському державному ювелірному заводу, об’єднанню підприємців “Крок”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *