ОСТАННІ НОВИНИ

Україна може вступити в СОТ вже до кінця року

|

Наразі в Україні працює робоча група представників Світової Організації Торгівлі і тривають попередні переговори – повідомив під час семінару „Чи стане Україна членом СОТ?” заступник начальника управління департаменту співробітництва з СОТ Міністерства економіки та з питань Європейської інтеграції Сергій Лахно. За його словами, вже проведено 14 неформальних засідань і з 34-ма з 43 країн-учасників робочої групи вже фактично завершено переговори. Наразі ще тривають переговори з США, Австралією, Японією та Китаєм. Після завершення переговорів та затвердження звіту про вступ України в СОТ у грудні в Гонконзі під час конференції країнам-членам СОТ рекомендуватимуть прийняти Україну в свої лави.

Сергій Лахно зазначив, що вступ України в СОТ суттєво залежатиме від того, наскільки швидко будуть завершені переговори між українською стороною та представниками робочих груп, наскільки швидко і вдало буде сформовано остаточний звіт щодо вступу, який містить основні зобов’язання. Також українське законодавство має бути приведено у відповідность до норм СОТ. У вересні, за його словами, мають відбутися ще два засідання під час яких буде узгоджено остаточні умови та зобов’язання, які бере на себе Україна, вступаючи в СОТ.

Довідка: СОТ – міждержавна організація, метою якої є поступова лібералізація у спосіб зменшення тарифних бар’єрів та скасування нетарифних бар’єрів в міжнародній торгівлі товарами, сприяння торгівлі послугами, захисту прав інтелектуальної власності, гармонізації правил торгівлі послугами та укріплення верховенства права. До складу СОТ входять 147 країн-членів і 30 країн знаходяться в процесі вступу. Так, робочі групи щодо вступу в СОТ створено в таких країнах як: Алжир, Росія, Саудівська Аравія, Білорусія, Україна, Судан, Камбоджа, Казахстан, Сербія та Монтенегро, Багамські острови та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *