ОСТАННІ НОВИНИ

Уряд України пропонує Мирославі Гонгадзе 100 тисяч євро

|

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала розпорядження Про дружнє врегулювання у справі в Європейському Суді з прав людини. Текст документа є у розпорядженні «proUA». Зокрема, Тимошенко доручила підписати Декларацію про дружнє врегулювання у цій справі Уповноваженому у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Лутковській В. В., а Мінфіну сплатити кошти на виконання Декларації.

Згідно з текстом Декларації, Уряд України повинен визнати, що “шкодує з приводу тих дій, що призвели до подання заяви з приводу зникнення і вбивства чоловіка пані Гонгадзе”, визнати, що “неналежне розслідування обставин цієї справи, як-то заяв про загрозу життю, подальше зникнення та вбивство, становить порушення статей 2, 3 і 13 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, беручи до уваги біль та страждання, спричинені заявниці та її родині”, зобов’язується вжити всіх необхідних заходів до продовження ретельного розслідування обставин вбивства п. Г. Гонгадзе з метою притягнення до відповідальності всіх осіб, винних у скоєнні злочину, та забезпечуватиме в майбутньому дотримання вимог, передбачених положеннями зазначених статей. Незважаючи на результат розслідування Уряд зобов’язується забезпечити вжиття в подальшому всіх відповідних заходів з метою досягнення результату цього розслідування”.

Згідно з Декларацією, “Уряд України готовий добровільно сплатити пані Мирославі Гонгадзе суму в розмірі 100 000 євро як доказ дружнього врегулювання зазначеної вище справи”. Згідно з проектом Декларації, “сума включає відшкодування будь-яких матеріальних збитків і моральної шкоди, а також усіх витрат. Кошти будуть сплачені протягом трьох місяців з моменту повідомлення про винесення Європейським Судом рішення відповідно до статті 39 Конвенції. Після закінчення вказаного терміну на зазначену суму нараховуватиметься простий відсоток у розмірі граничної ставки за кредитом Європейського Центрального Банку протягом всього періоду прострочення плюс 3 відсоткових пункти”.

Після підписання Декларації “заявниця втрачає право на будь-які скарги проти України стосовно фактів за поданою заявою. Прийняття цієї пропозиції означає остаточне вирішення цієї справи”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *