ОСТАННІ НОВИНИ

Сліду не втрачено - „Львівська газета“, 14 січня

|

У справі щодо нападу на колишнього головного тренера футбольного клубу “Карпати”, заслуженого тренера України Мирона Маркевича, яка доволі затяглася, є перші зрушення. Як повідомив “Газету” заступник начальника УМВС України у Львівській області, полковник міліції Ігор Цикало, вже доведено, що двоє з п’яти затриманих членів бандитського угруповання, які нині перебувають у Львівському СІЗО, брали безпосередню участь у нападі.

За його словами, одного з нападників Мирон Маркевич упізнав за голосом під час проведення слідчих дій, а інший, своєю чергою, зізнався сам. Загалом у нападі брало участь п’ятеро осіб, однак наразі вдалося затримати лише двох із них і трьох інших спільників у “чорних” справах.

– Кожен свій злочинний план зловмисники реалізовували іншим складом, – розповів І. Цикало. – Це доволі велике бандитське угруповання, яке “відзначилося” своїми діями не лише на теренах нашої області. Слід зловмисників простежується і в Івано-Франківській, і в Волинській областях, доведено, що вони скоїли там щонайменше три злочини. Вже тепер відомо, що зазначене угруповання лише на Львівщині скоїло понад двадцять злочинів, серед яких і напад на мешканця Миколаївського району Львівської області, якого пограбували й убили відразу після того, як він повернувся із заробітків.

– Є також версії щодо інших злочинів, але слідству потрібно ще довести їх, – продовжує полковник міліції. – Наразі справою займаються працівники львівського УБОЗу, які продовжують розшукувати інших членів сумнозвісної банди.

Як відомо, всі п’ятеро затриманих упродовж трьох останніх місяців перебували в руках правоохоронців Кривого Рогу. Ігор Цикало стверджує, що тамтешні правоохоронці підозрювали їх у серії нападів на працівників канторів.

Утім, протримавши зловмисників три місяці у Криворізькому СІЗО, крім єдиного “незаконного заволодіння автомобілем”, правоохоронцям не вдалося довести більше нічого. За словами Ігоря Цикало, внаслідок цього весь час, виділений на розслідування цієї справи, минув. Тому тепер львівські слідчі вже підготували запит у Генеральну прокуратуру з проханням продовжити термін проведення слідства до дев’яти місяців.

До речі, напад на екс-тренера львівських “Карпат” вважають одним з останніх, а можливо, навіть останнім злочином, який скоїла банда, що її правоохоронці прирівнюють до добре знаних на Львівщині банд Сушка та Максиміва.

Нагадаємо, напад на Мирона Маркевича скоїли в ніч з першого на друге серпня минулого року на його дачі у Винниках. Нападники катували господаря дому впродовж семи годин, вимагаючи в нього 100 тис. доларів. Вони були в масках, тому пан Маркевич міг лише чути їхні голоси. Зловмисники жорстоко били та піддавали справжнісіньким тортурам свою жертву, вимагаючи вдоволення власних фінансових апетитів. Унаслідок цього в тренера було переламано два ребра, синці під очима й опухлі пальці рук, по яких, для остаточного дізнання, товкли молотком. Розчаровані зловмисники, не знайшовши очікуваної суми, забрали 8 тис. доларів, призначених на потреби спортивної школи, які були в будинку, прихопили ще декілька дорогих речей, зокрема батьківський золотий годинник, і зникли з місця пригоди.

Операцію із затримання злочинців, яка тривала в декілька етапів, провів спецпідрозділ Львівської обласної міліції. Впродовж невеликого відтинку часу затримали частину бандитського угруповання. Правоохоронці переконані, що невдовзі вдасться спіймати всіх злочинців.

Наразі правоохоронці з’ясовують причину нападу, однак уже відомо, що хтось “навів” злочинців на тренера. Нагадаємо, спершу з’явилася чутка, мовляв зловмисники зізналися, що “на справу” пішли з метою наживи і водночас натякали, що на це “їх підштовхнув олігарх, який є уродженцем Кривого Рогу”. Відтак, як повідомив Ігор Цикало, найімовірніше, на Мирона Маркевича “навів” хтось із дуже близького йому оточення. Також відомо, що навіть у документах досудового слідства є світлина, на якій зображено добре знайому панові Маркевичу особу, котра стоїть поруч із нападниками.

– Однак щодо цього не варто робити завчасних висновків, – зазначив Ігор Цикало. – Є й інші кандидатури, які також підходять на роль “замовника”. Слідчі розглядають усі версії.

Мирон Маркевич у розмові з кореспондентом “Газети” підтвердив факт упізнання голосу одного зі зловмисників. Мирон Богданович також поінформований про зізнання іншого нападника. Він не сумнівається в тому, що напад на нього скоїли за “наводкою”.

– Безумовно, вони прийшли до мене на дачу, скориставшись чиєюсь інформацією, – зазначив Мирон Маркевич. – Здогадуюся, хто міг би виконати роль інформатора. Є декілька кандидатур, але називати конкретних прізвищ, доки триває розслідування, я б не хотів.

Андрій Горуна, Гліб Ваколюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *