ОСТАННІ НОВИНИ

Митниця вроздріб - „Поступ“, 14 січня

|

Державна митна служби України ліквідувала Західну реґіональну митницю як структуру. Відповідний наказ 12 січня підписав головний митник країни Микола Каленський. Внаслідок ЗРМ розділилася на Львівську, Івано-Франківську, Волинську, Галицьку, Рава-Руську та Яготинську. Уже від 17 січня це будуть повністю автономні, незалежні одна від одної структури, кожна з яких безпосередньо підпорядковуватиметься Києву, пояснили „Поступу“ працівники реорганізованого відомства у Львові.

Наразі обов`язки начальника Західної реорганізованої реґіональної митниці продовжує виконувати Ігор Цибульський — заступник керівника ЗРМ Тараса Козака (самого ж пана Козака досі офіційно вважають начальником ліквідованої структури і до 15 січня він перебуває у відпустці). Пропозиції щодо кандидатури на вакантну посаду керівника кожної новоутвореної митниці місцеві кадрові відділи мають протягом місяця подати до Києва.

Львівські митники не ризикують прогнозувати вголос найімовірнішу кандидатуру свого нового начальника та можливу відставку Тараса Козака. Зазвичай обмежуються обережними коментарями на кшталт „усе вирішують у Києві“. Більш чіткіше з цього приводу висловився екс-керівник ЗРМ, а нині керівник міського штабу „Нашої України“ Микола Горинь. „Як казав Віктор Ющенко, усі люди, котрі працювали у старих структурах, виконували завдання старої влади, муситимуть відійти“, — зазначив він у розмові з кореспондентом „Поступу“.

Водночас пан Горинь наголошує на тому, що нинішня реорганізація ЗРМ — взагалі неприпустима, позаяк схожі реформи просто не на часі. „Категорично не правильно, що такі радикальні зміни проводяться зараз, коли стара влада вже фактично закінчила своє функціонування“, — аргументує він.

Самі львівські митники, схоже, теж не в захваті від реформи, зважаючи на те, що такі часті глобальні зміни не можуть позитивно вплинути на роботу митниці (нагадаймо, за такою ж „роздільною“ системою українська митниця вже працювала кілька років тому).

Зокрема, як зауважив у коментарі „Поступу“ начальник служби організаційно-контрольної роботи ЗРМУ Богдан Ящур, таким нововведенням у держмитслужбі України просто ускладнили собі роботу, позаяк досі ЗРМУ узагальнювала роботу всіх митниць у реґіоні і подавала до Києва вже готовий узагальнений звіт.

Натомість деякі львівські політики вважають, що новації на митниці сьогодні проводять насамперед для того, аби замести сліди старих гріхів та ускладнити ситуацію для нової владної адміністрації.

“Усі ці смішні реорганізації та кадрові перепризначення влади Кучми, котра нині вже мала б пакувати валізи, скеровані на те, аби приховати неподобства, що їх наробили у старій системі, та ускладнити роботу новій владі, — коментує „Поступу“ новації на митниці народний депутат, керівник крайової організації НРУ Ярослав Кендзьор. — А також це — симуляція діяльності, демонструвати яку вже немає потреби. Та я переконаний: коли буде сформовано новий Кабмін та призначені керівники органів виконавчої влади, структуру державного управління все одно переглядатимуть. І насамперед звертатимуть увагу на такі стратегічно важливі структури, як митниця та податкова“.

Натомість нашоукраїнці взагалі не надто зважають на зміни, позаяк, кажуть вони, справжні реформи здійснюватиме нова влада. „Усе, що нині роблять президент та уряд, які відходять, мене не цікавить, — пояснив „Поступу“ керівник обласного штабу „Нашої України“ Петро Олійник. — Команда Президента Ющенка має свої стратегічні бачення щодо реформування митної служби, правоохоронної системи і загалом керівництва державою. І вже найближчим часом відбудуться реальні реформи“.

Катерина ЗЕЛЬМАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *