ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові триває ІV Світовий конгрес українців Холмщини і Підляшшя

|

19 вересня у Львові розпочався IV Світовий конгрес українців Холмщини і Підляшшя, приурочений 60-річчю з початку виселення етнічних українців з території Польщі.

Конгрес задуманий як широке представницьке зібрання депортованих зі своїх історичних земель та розкиданих по всьому світу українців Холмщини і Підляшшя. Організатор – обласне суспільно-культурне товариство “Холмщина”, головою якого є Йосип Романюк. Мета – поширення традицій українців Холмщини та Підляшшя. пропаганда ідеї об’єднання переселенців.

У програмі Конгресу передбачені виступи науковців з України, Польщі та Канади, концертна програма та покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченкові, Михайлу Грушевському і Данилу Галицькому.

Сьогодніучасники Конгресу матимуть екскурсійний дводенний виїзд до польського міста Холм.

9 вересня 1944 року у польському місті Любліні між урядом УРСР та Польським комітетом національного визволення була підписана угода “Про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР”. I Світовий конгрес українців Холмщини та Підляшшя відбувся 17-21 вересня 1994 року у Львові. Після цього Конгрес проходив у Рівному ( 1997 р.) та Луцьку ( 2000 р.), повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *