ОСТАННІ НОВИНИ

Найчастіше львів’яни стикаються з корупцією у навчальних закладах

|

Серед установ, де жителі Львова стикаються з проявами корупції, на першому місці стоять вищі навчальні заклади – університети, інститути та технікуми. Принаймні, 42,8% опитаних дослідницьким центром “Імідж-контроль” у рамках проекту “Партнерство за прозоре суспільство” заявили, що найчастіше з проявами корупції зустрічаються саме у навчальних закладах.

З іншого боку, заклади освіти стоять лише на четвертому місці щодо рівня корумпованості, поступаючись правоохоронним органам, митній службі та податковій службі. Про це сьогодні у прес-клубі ринкових реформ розповів заступник директора програми “Партнерство за прозоре суспільство Валерій Олійник. За його словами, згідно із результатами опитування, у якому взяло участь 1205 осіб, які репрезентують доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Похибка опитування складає 3,1%.

Найбільш корумпованою установою жителі Львова важають міліцію– про це повідомили 76,4% опитаних ( а рамках України так вважають 57%), потім іде митниця – 71,2% (47%), податкова адміністрація – 70,8% (38,6%), вищі навчальні заклади –66,4% (48,2%), ДАІ – 65,2 (53,4%), медичні установи – 58,4 (53,7%) та суди – 54% (34,4%). Валерій Олійник відзначив, що рівень відповідей власне у Львові у багатьох випадках значно перевищує середньоукраїнські показники, особливо, щодо митниці та ДПА.

На думку ще одного учасника засідання, голови парламентського комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Володмира Стретовича, така специфіка пов’язана із тим, що у Львові про корумпованість саме цих установ говориться чи не найбільше. Однак результату це не дає. “Ми минулого року проводили у Львові виїздне засідання і говорили, що найбільше звернень до комітету надходить саме зі скаргами на діяльність цих державних установ, однак результатів немає. Ми не раз звертали увагу на те, що керівник Західної регіональної митниці роз`їжджає на машині “Майбах” вартістю кількасот тисяч доларів, але ніхто на це не реагує” – підкреслив Володимир Стретович.

Керівник профільного комітету ВРУ скептично ставиться до перспективи поборення корупції без зміни існуючої системи влади, бо на його думку, влада сама створює умови для появи корупції і потім з цього ж користає. “Для подолання корупції в Україні достатньо законів, але бракує політичної волі” – підсумував В.Стретович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *