ОСТАННІ НОВИНИ

«Відставковий» бум у мерії

«Ратуша», 16 серпня

|

Вочевидь, міські посадовці вже потроху втомлюються від «вічних» клопотів нашого стародавнього Львова. Адже днями у відставку подали одразу три чиновники Львівської міської ради. Заяви на звільнення написали головний архітектор міста Юрій Криворучко, начальник управління культури Ратуші Андрій Вороновський та заступник начальника управління охорони історичного середовища міськради Ігор Черняк. Кажуть, у чиновницьких справах уже реалізували себе: час щось змінювати.

Як розповів «Ратуші» Андрій Вороновський, його рішення піти з посади начальника управління культури мотивоване тим, що хочеться трохи змін у житті. «Два роки — досить великий термін для одного місця праці, тому я вирішив його змінити. Хочеться рухатися вперед. Хочеться заробляти більше, жити спокійніше…», — зазначив Андрій Вороновський. Однак що саме робитиме екс-посадовець міськради, наразі не вирішив. «Я ще в роздумах, визначаюся, але є пропозиції, — каже екс-чиновник. — Маю можливість обирати і зараз вирішую, що для мене буде цікавіше». 

Натомість начальник управління архітектури ЛМР Юрій Криворучко звільнився, щоб повернутися до викладацької діяльності, яку провадив до роботи в магістраті. «Я пропрацював на посаді головного архітектора міста шість років. Гадаю, це достатній час, щоб реалізувати свої задуми, — каже Юрій Криворучко. — Тому повертаюся у «Львівську політехніку», з якої прийшов, — викладатиму». 

Імен посадовців, гідних замінити їх на чиновницьких посадах, ані Юрій Криворучко, ані Андрій Вороновський не назвали. Екс-начальник управління архітектури лише зазначив: «Посада головного архітектора міста є конкурсною, згідно з постановою Кабміну, тому гадаю, що всі зацікавлені зголосяться взяти участь у конкурсі, тоді й оберуть достойного, — каже Юрій Криворучко. — Думаю, що гідні кандидати є».

Чи зупиниться «відставковий» міні-бум на трьох чиновницьких заявах — невідомо. Подейкують, що звільнитися планує й перший заступник міського голови Олег Синютка. Однак на запитання журналістів, чи писатиме він заяву на звільнення з Ратуші, чіткої відповіді пан Синютка не надав: «Раніше чи пізніше, цілком зрозуміло, що я припиню працювати першим заступником міського голови. Я ж не працюватиму пожиттєво у Львівській міській раді! Питання в тому, коли це станеться. Такі питання я передусім погоджуватиму із міським головою, і якщо буде така інформація, то ви її почуєте від нього», — зазначив чиновник. 

На думку Теодора Дяківа, екс-депутата Львівської міської ради, причиною звільнень львівських чиновників можуть бути невтішні фінансові перспективи органів місцевого самоврядування не лише в нашому місті, а й у всій країні. 

«Люди, які працюють у виконавчих органах, дуже чітко бачать скрутну ситуацію з фінансуванням і намагаються, так би мовити, вчасно покинути корабель. Якщо розглядати кожного окремо, то можуть бути й інші мотиви, але я кажу про загальну тенденцію не лише у Львові, але й у всіх органах місцевого самоврядування України, — зазначив «Ратуші» Теодор Дяків. — Сьогодні ситуація з бюджетом, і це особливо відчутно після «Євро-2012», нелег¬ка. Те, що держава мала б компенсувати органам місцевого самоврядування, не компенсують, адже нема грошей у держбюджеті. Відповідно, їх бракує і в місцевих бюджетах».

В.о — слухняніші 

У Львівській міській раді є чимало чиновників, що тривалий час перебувають на посаді виконувачів обов’язків начальників управлінь та департаментів. Зокрема виконувачі обов’язків очолюють департаменти гуманітарної політики, житлового господарства та інфраструктури й управління капітального будівництва. А очільника управління освіти місто шукає вже понад рік, однак підхожої кандидатури не знайшли досі. За словами Теодора Дяківа, така популярність посади «в.о.» зумовлена кількома причинами, а довгострокове перебування в статусі «в.о.» в органах місцевого самоврядування є порушенням чинного законодавства.

«По-перше, якщо тримати людину в такому «підвішеному» стані, вона намагається краще виконувати побажання керівництва, — розповів Теодор Дяків. — По-друге, це порушення законодавства, адже є термін, упродовж якого людина може перебувати виконувачем обов’язків в органах місцевого самоврядування, — три місяці. Але на тлі того, що масово порушують права мешканців Львова в різних сферах, особливо в житлово-комунальній, порушення терміну перебування у статусі в.о. — дрібниця. Так його сприймають у суспільстві, а депутати теж на це не зважають. Такою є практика управління. Ще один аспект — що не всі функції керівника може здійснювати в.о. Але тут треба аналізувати конкретні посади та управління».

У зв’язку зі звільненням начальника управління архітектури, лави ратушанських «в.о.» вже поповнилися: обов’язки головного архітектора міста виконуватиме Олесь Лужецький. Хто ж очолить управління культури міськради, поки що невідомо, адже наказу про звільнення Андрія Вороновського в мерії ще не підписали. 

Уляна ДЕПУТОВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *