Житло не для життя

Ірина Юзик, "Ратуша"

|

Міська влада без проблем знаходить гроші на потреби достойників — від глянцевих піарних брошурок до стадіону, але їй традиційно не вистачає коштів на потреби простих обивателів, зокрема, ремонт дахів, будинків чи навіть пічок. У читачки “Ратуші” львів’янки Людмили Лєухіної негаразди з усім.

Пані Людмила мешкає на Бузковій, 5 у квартирі №2 двоповерхового столітнього будиночку, який ще у 1986 році визнали непридатним для капітального ремонту, адже його “загальне фізичне зношення” ще в ті часи сягало 69%. Тоді всіх його мешканців поставили на квартирну чергу. Людей із другого поверху уже кілька років тому відселили, а мешканці першого на таке щастя сьогодні вже і не сподіваються. Вони були б раді і мінімальному ремонту, та на жаль. Пані Людмила вказує на столітні обдерті стіни, “ласкаво” називаючи їх катакомбами. Потім заводить у вогке помешкання, яке літом рятує від спеки, але взимку не захищає від холоду. “Ця пічка розміняла не один десяток, — показує стару кахлеву пічку господиня. — Вона зовсім не дає тепла взимку, просто не обігріває кімнати, і все. Я скаржилася в ЛКП і на гарячу лінію, у мене ж не приватизоване житло. Була на прийомі в пана мера Садового, до слова, він приймав одночасно осіб 50, то він допоміг мені лиш порадою — продати квартиру, помінявши на іншу. Тільки ж моє старе помешкання, що потребує капітального ремонту, на краще не поміняєш”.

Директор відповідального ЛКП Петро Старик знає про скарги пані Лєухіної. За його словами, в ЖЕКу скаржниці запропонували перекласти пічку, але вона вимагає нову. “Та ми б уже купили ті нові кахлі, тільки пічника в нас нема, — пояснює директор. — Знайшли пічника в іншому ЛКП, то він може тільки стару перекласти, а нову не збудує. Дах ми трохи перекривали два роки тому, а грунтовніше зробити не можемо, бо як все порозбиваємо, треба буде й у хаті ремонт робити”. Будинків, які потребують капітального ремонту, у Львові 1600, повідомив “Ратушу” керівник відділу капітального ремонту управління житлово-комунального господарства Борис Березяк. Їх зношення настає тоді, коли термін експлуатації будівель перетнув рубіж у 50%. На основі оглядів майстрів ЛКП райадміністрації формують титульні списки найбільш проблемних помешкань, подають їх у міську раду і чекають гроші на ремонт, яких зазвичай не вистачає. Що ж до пічок, то вони теж на відповідальності ЖЕКів і в звітності “Львівгазу”. Скільки саме будинків із пічним опаленням, “Львівгаз” не знає. Прес-секретар ВАТ “Львівгаз” Оксана Ростикус запевняє: “Якщо є несправності у газопостачанні чи газовідведенні, то ми лагодимо їх на підставі листа із ЛКП. Коли пічка не обігріває помешкання, то йдеться про її технічний стан, і це вже суто до ЛКП”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *