“Ручний” виконком — парасолька для прийняття рішень

Микола САВЕЛЬЄВ, Ірина ЮЗИК, "Ратуша"

|

А, власне кажучи, нічого особливого у Львові і не сталось. Депутати просто подали Садовому сигнал: “Андрію, повернись в сім’ю!” ( Роман Кошовий, Комітет виборців України, 12 канал ЛТБ, телепередача “Прямим текстом”)

Сенсації справді не сталося. Як і прогнозувала “Ратуша” та багато спостерігачів-політологів, депутатський “бунт” проти свавільного і абсолютно ручного міськвиконкому виявився звичайним блефом. Якщо точніше — міфом, який вигадали для себе ті, хто хотів би увірувати, що “низи вже не можуть, а верхи не хочуть жити по-старому”. І можуть, і хочуть. Система дала тимчасовий збій, і її треба було лише легенько перезавантажити. Як писали в громадянську всілякі сміливці-недоучки: “Эй, массон, верни озон”!!! Приповідки “З великої хмари — малий дощ”, “Буря в склянці води”, “Так ворогів били, що ледь самі втекли” та знаменита приказка: “Воювати так воювати — пиши в обоз”! яскраво характеризують увесь спектр подій, що відбулись за короткий проміжок час у середовищі львівської влади. Наразі позиції можна розділити чітко: “ПОРА” завжди “за” за будь-яку позицію мера, чи правильна вона, чи ні. УНП від цієї історії вельми виграла, бо провела до міськвикон­кому члена своєї партії “львівобленергівця” Михайла Хамана, котрий тепер зможе лобіювати не лише загально львівські інтереси. Достойно повела себе і “Свобода” — розуміючи, що голосувати за такий склад виконкому — те саме, що брати участь у дискусії “Хто живіший: небіжчик чи покійник?”, “свободівці голосування щодо нового—старого міськвиконкому проігнорували. Решта партій вчинили традиційно. Біда лише, що ці традиції вельми нехороші і навряд чи додадуть комусь балів, якщо йтиметься про мажоритарні вибори.

Нагадаємо, Львівська міська рада отримала новий виконком. “За” оновлення його складу проголосували 70 членів депутатського корпусу. Тепер у виконкомі — 9 осіб (замість 13). Серед його членів, крім Хамана, — мер Львова Андрій Садовий, його заступники: Олег Синютка, Микола Одуха і Василь Косів, секретар Львівської міської ради Володимир Квурт, керуюча справами виконкому Марта Литвинюк, представник БЮТу, директор торгового центру “Привокзальний” Володимир Костик, представник “Нашої України”, директор СП “Сигма” Михайло Коропецький. П’ятьох “старих” (які, до речі, теж були людьми Садового, а частина з них на прийняття рішень вже давно не впливала) виключили, зокрема. керівника міської міліції Юрія Гладуна, голову Личаківської райадміністрації Василя Білоуса, директора “БМ Банку” Віталія Ломаковича, директора департаменту містобудування міськради Андрія Павліва та заступника міського голови Львова з питань економіки та соціальної політики Віктора Бащука.

То як, панове депутати, в такому складі виконком став менш “ручним”? Чи менш керованим міським головою? Для чого було город городити? Де в цих пертурбаціях інтереси львів’ян? Чи, може, правдивими є чутки про те, що одним із аргументів на користь поновлення дружби стало збільшення комунальних тарифів, яке гряде? Адже краще, коли за підвищення відповідатиме якийсь виконком, ніж народні обранці, котрим через півтора року знову балотуватися, чи не так?

Аби геть не втратити обличчя, депутатський корпус зменшив премії міському голові, його заступникам і керівникам структурних підрозділів ЛМР із 700 — 900% до 200% посадового окладу. Відповів на запитання: „Чи буде новий виконком керований мером?” депутат Юрій Кужелюк: “Виконком завжди буде керований мером у будь-якому місті, от тільки в якій мірі. І ще повинна бути бодай третина людей, незалежних від міського голови, здатних висловити і захистити свою думку, і на сесію винести свою не­згоду”. Що ж до звільнення Бабака та Онищенко, то це питання компетенції міського голови, і саме він у цьому має розібратися до осені. За поясненням депутата Василя Павлюка, депутати не мали на меті категорично порозганяти всіх нефахових чиновників, тим паче, що Лілія Онищенко — високопрофесійний спеціаліст і, можливо, просто перейшла комусь дорогу.

Василь Павлюк, голова фракції ВО “Свобода” у міськраді:

“Наші рекомендації не виконані. Ми вважаємо, що до складу виконкому мали увійти представники громадських організацій, люди, які багато зробили для міста. Натомість нашу думку проігнорували і до складу виконкому включили знову ж таки працівників виконавчої гілки влади. Нічого не маємо проти них, це порядні люди, але вони “заручники”, бо працюють у мерії. За якими критеріями одних прогнали, а інших вибрали, я не знаю. Виконком став ще більш “ручним”, тепер Андрій Іванович ще більше “керуватиме” ним, ніж раніше”.

Василь Трач, голова фракції “Наша Україна” у міськраді:

“Я вважаю, що рекомендації депутатського корпусу прийняті до уваги. Ми змінили функції виконкому, дали йому інший статус, змінили його ідеологічно, дали йому інші повноваження. Троє членів увійшли до нього згідно із законом, трьох запропонував міський голова, ще трьох — громадські організації. А загалом, виконком — парасолька для прийняття рішень. Це взагалі орган, який себе віджив. Я не покладаю на нього жодних надій, що він прийматиме якісь стратегічні рішення. Але хай працює”.

Олег Бас, голова фракції ПРП у міськраді:

“Ну бачите, процес консультацій йшов відтоді, відколи розпустили старий. Кожна фракція захищала своє. Наша була за нові обличчя громадських діячів, які знані у Львові і мають авторитет. А ті, що потрапили у новий виконком, не зовсім відповідають критеріям. Але ми погодилися на запропонований склад, щоб депутатам самим не довелося виконувати функції виконкому”.

Юрій Кужелюк, голова фракції УНП у міськраді:

“По-перше, ми прийняли положення про розмежування повноважень, по-друге, змінили склад виконкому. Виконком став менший, виключили тих людей, які не ходили і не брали фактичної участі у роботі органу. З нового складу троє представляють громадськість, вони не працівники міської ради. По-третє і найосновніше — ми забрали у виконкому повноваження на видавання всяких дозволів, адже це мають робити відповідні департаменти своїм підписом, а не перетворювати виконком на колгосп зі штампування рішень. Цей новий виконком мав би займатися стратегічними питаннями, болючими для міста — інвестиції, теплова господарка, генплан тощо і готувати пропозиції на сесії. Працюватиме погано — розпустимо ще раз”.

Петро Адамик, голова фракції “Пора” у міськраді:

“Оцінюю зміни у виконкомі позитивно. Місто має мати робочий орган із назвою виконком. Частково результат компро­місний між міським головою і депутатським корпусом. Ми зробили його відповідним, адже там були люди де-юре, а не де-факто. Щоправда, на думку нашої фракції, до виконкому мали б увійти лише три особи — Садовий, Квурт і Литвинюк, лише б тоді не було проблем із кворумом, і на них лежала б уся відповідальність. На жаль, ця пропозиція не знайшла підтримки”.

Юрій Гудима, голова фракції БЮТ у міськраді:

“Було проаналізовано склад виконкому, зменшено його склад. Раніше було двоє представників громадськості проти 11. Тепер фактично чотири проти п’ятьох. Основне – аби цей орган працював, не брав на себе не свої повноваження і виконував ухвали міської ради”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *