"Співали "ящури" в вишневому садочку..."

Віталій ПАВЛИШИН, «Україна і час»

|

Державний інститут здоров`я Великобританії спричинився до нової епідемії смертоносного вірусу.

Спалах коров`ячої хвороби знову зворохобив британське суспільство. Здавалося б, після скандалів 2001-го з лютуванням зловісного ящуру, загибеллю майже 10 мільйонів голів худоби та втраченими 8 мільярдами фунтів стерлінгів (16 мільярдів доларів) таку недугу зарахували до архіву і забули. Але ні. Нова епідемія, за оцінками спеціалістів, може бути ще масштабнішою.

І як це не парадоксально, до своєрідного дежа-вю виявилася причетна державна установа — інститут здоров`я тварин, звідки відбувся витік рідкого штаму вірусу. Річ у тім, що сьогодні цей штам дуже рідко трапляється у природі і переважно використовується для наукових розробок. Наразі триває розслідування, яке повинне з`ясувати, чи це диверсія, чи просто необережність, а можливо, й випадковий збіг обставин. Хай там як, але британських фермерів уже охопила паніка.

Вірус ящуру виявили на приватній фермі, розташованій за 53 кілометри від Лондона, поблизу міста Ґілфорда. Навчені гірким досвідом шестирічної давнини, цього разу британські ветеринарні служби зреагували дуже швидко. Через кілька годин після виявлення вірусу навколо ферми створили трикілометрову карантинну і десятикілометрову перевірну зони. Першого ж дня уже було відомо про знищення 64 заражених тварин. Прем`єр-міністр Великобританії Ґордон Браун перервав відпустку спеціально для того, щоб керувати кампанією боротьби з ящуром. Уряд ухвалив рішення заборонити перевезення свинини і м`яса великої рогатої худоби на території держави. Також Великобританія тимчасово відмовилася від експорту худоби і м`ясної продукції. Закрито зоопарк, сафарі-парк та оленячий заповідник, розташовані у графстві Камбрія. Крім того, закуповувати британське м`ясо відмовилися Канада, Японія, Росія, Україна та держави Євросоюзу.

Довідка

Ящур — вірусна інфекція, що викликає запалення слизових оболонок. Найчастіше вражає велику і дрібну рогату худобу, рідше — коней та собак. Зараження може відбуватися через молоко, гній і слину хворої тварини. Ймовірність зараження ящуром людини невелика. Від людини до людини вірус не передається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *