Наказано — посадити!

Оксана БІДЮК, "Ратуша"

|

Медіа-ліс, який веде до Європи

“Роки йдуть, часи минають. Огляньмося назад, і що там побачимо!? Який слід ми залишимо після себе на Землі, окрім отруєної атмосфери, сміттєзвалищ і десятків тонн шкідливих відходів? І не треба заперечувати чи виправдовуватись. Нині ми є свідками як остаточно і беззастережно рвуться зв’язки з природою. З кожним днем щораз складніше зрозуміти навіть самих себе, бо самоосмислення, як відомо, відбувається в процесі пізнання природного середовища. Нині проблеми екології вже не знають регіональних меж. Вони стають щораз ширшими та нездоланними. Всі куточки землі: захід, схід, північ, південь волають про допомогу. У світі винищують унікальні природні екосистеми і масові протести громадян здебільшого не можуть цьому завадити. Потрібно щось робити і робити негайно…”, — такими думками переймалися ініціатори створення медіа-лісу, який садили минулого тижня на Львівщині.

20 квітня представники ЗМІ, лісництв, владних структур і громадськості Польщі та України зібралися в Рава-Руському лісництві ДП „Рава-Руський лісгосп” Жовківського району, щоби посадити ще один медіа-ліс. Захід організували в рамках загальноукраїнських еколого-просвітницьких акцій „Майбутнє лісу в твоїх руках” і „Зелений паросток майбутнього”, зокрема, на Львівщині запланували висадити 5 млн дерев, згідно з розрахунками, — по два саджанці на кожного мешканця області.

Учасники розпочали акцію походом екологічною стежкою „Вовковиця”. Як зазначив начальник Львівського обласного управління лісового господарства Анатолій Дейнека, цей маршрут є особливо чудовою формою природоохоронної пропаганди. Всі були рівними. Не цуралися благородної справи садіння дерев й голова ЛОДА Петро Олійник, голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник та інші достойники. Складалося враження, ніби ти причетний до створення вічності.

За словами журналіста поль­ського радіо та директора програм фундації „Партнерство заради миру” Марека Цинкара, ідея медіа-лісу зародилася ще кілька років тому, перед Помаранчевою революцією, під час проведення журналістських майстерень. Пан Марек жартував, що пресу чомусь завжди запрошують на конференції в розкішні зали, то чому б не спробувати якусь із зустрічей провести просто неба? І поєднати приємне зі… ще приємнішим — посадкою молодих дерев?

Уперше таку акцію організували з ініціативи Львівського прес-клубу реформ і Львівського обласного управління лісового господарства у м. Бібрка Перемишлянського району п’ять років тому, у 2002 році. Пізніше ідею створення медіа-лісів перейняли в Золочеві та Рудках. У Польщі перший такий ліс посадили кілька років тому в м. Ломно. В його створенні взяли участь українські журналісти та лісники, тож українські саджанці тепер ростуть і там.

На думку голови Польського радіо Владімірша Рудольфа, голови фундації „Мости для демократії” Яцека Кічика, редактора польської газети „Новіни” Дарека Дзєрмановіча, закладка спільного медіа-лісу повинна створити не лише ще одну зелену зону, а й додатково закріпити польсько-українську приязнь. Спільна посадка дерев має бути запрошенням і до побудови спільної Європи.

P.S. Упродовж реалізації проекту створення спільного україн­сько-польського лісу на теренах Львівщини вже посадили декілька мільйонів нових дерев (3 тис. гектарів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *