За кордоном ворожки під ковпаком

Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Маги та усілякі “аси” нетрадиційної медицини суттєво заповнили нішу “охорони здоров`я” не лише в Україні. Так, візьмімо для прикладу Росію та Італію. У цих країнах влада кинула виклик псевдоцілителям.

Уряд Італії, зокрема, заборонив удень показувати по телебаченню виступи ясновидців, ворожок та інших “слуг магії”. До такого рішення можновладців підштовхнув той ефект, який згадані програми справляють на аудиторію, передусім на молодь. Адже багато регіональних та приватних телевізійних студій в Італії постійно запрошують в ефір усіляких магів і чаклунів, які спеціалізуються на пророцтвах. Члени уряду впевненні, що нові правила застережуть італійців від зловживання їхніми забобонами та довірливістю.

Проведене опитування засвідчило, що 10 мільйонів італійців регулярно користуються послугами ворожок і ясновидців, яких у країні нараховується більше 20 тисяч.

У Росії ж вирішили боротися більш глобально — на законодавчому рівні. Так, Московська міська дума ініціювала поправки до федерального закону “Про охорону здоров`я громадян”, які передбачають цілковиту заборону на надання окультних послуг на території РФ.

Аби припинити розгул шарлатанів, депутати розробили поправки до чинного федерального законодавства, пропонуючи запровадити термін “окультні послуги” і накласти на них заборону. До речі, табу поширюватиметься не на зцілення чи народну медицину, а на такі специфічні послуги, як, наприклад, “зняття вінця безшлюбності і привернення коханого”.

Порушення заборони передбачає штраф від 20 до 25 мінімальних розмірів оплати праці.

За неофіційними даними, магів, чаклунів і ворожок без ліцензій у Росії нараховується понад 100 тисяч.

До речі

У багатьох країнах народну медицину врегульовано законами. Скажімо, Куба та США володіють академічними програмами та дослідженнями з народної медицини. У Болівії, Канаді, Кубі, Гватемалі та Гондурасі народна медицина має статус офіційної. А ось в Африці труднощі виникають радше з офіційною медициною, а народна медицина залишається єдиним способом вилікувати хворого.

У Китаї, В`єтнамі, Японії та Кореї народна медицина цілком легалізована. У Німеччині є аж шість асоціацій народних медиків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *