Футбольні пристрасті: хто кого нагне…

Наталя ІВАШКІВ, "Львівський портал"

|

Стадіон “Україна” та споруди, призначенні для його обслуговування, таки віддали футбольному клубові “Карпати”.

Компроміс відбувся сьогодні після п’ятигодинного засідання за зачиненими дверима за участі київського десанту – міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, голови профільної депутатської комісії ВРУ Миколи Томенка та президента ПФЛ Равіля Сафіулліна. Майновий комплекс хоч і передано в оренду за символічну суму в 1 гривню, проте й термін оренди визначено не менш символічний – 1 рік. За умови виконання вимог з боку ФК«Карпатами», передбачених у підписаному договорі, оренду спортивного комплексу, а також земельних ділянок для його обслуговування, відповідно до затвердженого містобудівельного обґрунтування, буде продовжено на термін не менш як на 10 років.

Втім, остаточне затвердження прийнятого сьогодні компромісу в компетенції міськради, якій для цього надається три місяці. А за такий довгий час можна й передумати, аби гості роз’їхались…

А ще напередодні про компроміс годі було й мріяти. Після прийняття міською радою рішення про надання «Карпатам» в оренду на 5 років лише чаші стадіону «Україна» (а не цілісного майнового комплексу, як цього хотів Петро Димінський), почесний президент ФК «Карпати» скликав прес-конференцію і заявив, що забирає ФК зі Львова, якщо питання не вирішиться до 1 січня. Звісно, рада не могла не зреагувати на таку провокацію, і дала прес-конференцію у відповідь: мовляв, з шантажистами переговорів не ведемо. Тим часом на майдані перед Ратушею продовжували голодування вболівальники. Та про все по порядку…

До історії питання

Для того аби вирішити питання із “Карпатами” депутатам Львівської міської ради потрібно було рівно тиждень, високим гостям з Києва – лише5 годин, а Петро Димінський намагається це зробити не один рік.

Ще в березні минулого року високі договірні сторони у складі Любомира Буняка (мер Львова), Михайла Сендака (голова облради), Петра Олійника (голова ЛОДА) та, звичайно ж, Петра Димінського дійшли згоди про потребу створення ВАТ „ФК Карпати”. На згоді все й зависло…

З високих сторін чинними на сьогодні залишилися лише Олійник та Димінський. З новообраними ж достойниками і розмову довелося вести наново. Першими до кого прийшов Петро Димінський був новообраний мер: як то кажуть, кувати ВАТ потрібно, поки тепле. Однак, конкретика завершилась на рівні протоколу намірів (саме таку назву має сьогоднішній підписаний документ). Тому, лишень завершилося святкування 750-ліття, яким за словами Димінського, прикривалась міська влада на чолі з Андрієм Садовим, він вийшов у прямий ефір на 12 каналі і розказав всім, як довго його, м’яко кажучи, “футболять”. Найбільше дісталось секретареві міськради Володимиру Квурту, за те, що прикриваючи пана мера, неодноразово ставив свій підпис “не там”.

На заявах «Карпати» не зупинились. Невдовзі вболівальники команди розбили наметове містечко під стінами Ратуші, вимагаючи віддати стадіон “Україна” ФК . Щоправда хлопці на тканині за дотепними гаслами на кшталт «Садовий, будь хлопом!» забули прописати, чого конкретно вони вимагають, що, здається, виявилося на руку опонентам з міськради.

Звичайно, мер не міг допустити, аби діти мерзли на вулиці. Питання потрібно було вирішувати швидко. Другий раунд боротьби розпочався з наради з головами фракцій Львівської міської ради, за участі Петра Димінського, і за головування, звичайно ж, Володимира Квурта. Головуючого цього разу пан Димінський не чіпав, натомість на горіхи дісталося усім депутатам попередньої каденції, яких він м’яко полаяв, натякнувши, що новий депутатський корпус вигідно відрізняється від попереднього, і саме з ними він готовий співпрацювати. Що викликало незрозуміле обурення представника обох каденцій Віри Лясковської, перед якою Димінському довелося довго вибачатися .

Питань на цій нараді розглядали два, створення ВАТ “Народна команда футбольний клуб «Карпати»” та передача в оренду стадіону «Україна» . Створення ВАТ депутати відкинули відразу, адже їх не влаштовувала майнова оцінка нерухомості, яку мала внести до новоствореного ВАТ у вигляді дольового внеску міська рада. Аби не виникало двозначностей, наголосимо, що згадану оцінку майна було подано у бізнес – проекті ВАТ «Народна команда», підготовленого командою Петра Димінського.

З варіантом номер два вийшло теж не зовсім так, як планувалося Димінським. Представники міськради навідріз відмовилися розгляди в якості об’єкта оренди цілісний майновий комплекс стадіону «Україна» з величезними площами, реальними чи уявними футбольними полями і, головне, з фактично збудованими ринком.

Зрештою, нарада плавно переросла у прес-конференцію Димінського, головним посланням якої стала заява, що лише стадіон йому не потрібен. Президент «Карпат» обурився, що йому пропонують стадіон за 1 гривню в рік в обмін на те, що він знесе там ринок, будівництво якого фактично завершене.

Опонуючи Димінському, Володимир Квурт наголосив на тому, що відповідної документації на ведення робіт та введення в експлуатацію цього ринку у пана президента ФК наразі немає, на що останній заперечив, показуючи документи на право оренди землі, надану ще попереднім керівництвом ради. При цьому обидві сторони апелювали до того, що усі дозволи підписав в.о. міського голови Зеновій Сірик в останні три дні своєї каденції, примудряючись звинувачувати один одного у взаємних спекуляціях. Воістину, нелегкі терези Феміди…

Урешті-решт, втомившись від дискусій, учасники наради згодились на рішенні створити депутатську комісію (улюблений депутатський спосіб знівелювати будь-яку проблему), до якої люб’язно надали по представнику з кожної фракції.

Дати чи не дати

У комісії було достатньо часу, аби розглянути це питання і, ґрунтовно його вивчивши, винести рішення яке б задовольнило всіх, адже їм надавався час до кінця місяця. Та підігріті амбіціями свого почесного президента пікетувальники, які розбили табір під стінами Ратуші, не погоджувалися стільки чекати. Вони хотіли все й одразу. Володимир Квурт згодом скаже про те, що комісія змушена була прийняти хоч якесь рішення, адже вболівальники погрожували почати голодування, якщо їм не віддадуть стадіон «Україна».

Тому робота комісії тривала рівно тиждень, і збирались вони аж двічі. Швиденько прийняте рішення було винесено на розгляд сесії, і 80 депутатів під акомпанемент фанатських наспівів прийняли ухвалу про передачу стадіону «Україна» «Карпатам» на 5 років при орендній платі 1 гривня в рік.

Цікаво, що напередодні увечері термін оренди нібито було узгоджено строком на 10 років – це підтвердив не лише Димінський, але й дехто з депутатів. Сам президент футбольного клубу говорив опісля на своїй прес-конференції, що ще перед самою сесією він прийшов для того, аби сказати що він згідний на 10 років, і був заскочений новими, «неприйнятними» умовами. «Рада вирішила мене нагнути! Так от що я вам скажу, мені що Ющенко, що Садовий – по-барабану », – заявив пан Димінський на своїй прес-конференції 17 листопада.

За суперечками про терміни не варто забувати й про інше. Очевидно, що Петро Димінський таки лукавить, коли каже, що його не влаштовув п ’ятирічний термін на противагу десятирічному. Адже ніщо не перешкодило сьогодні тому ж Димінському погодитися взагалі на річний термін. Однак, підписана сьогодні декларація говорить про оренду цілісного майнового комплексу, а пропонований тоді документ – лише про сам стадіон. Як мовиться, відчуйте різницю…

Не погодився із рішенням сесії, на відміну від решти учасників переговорів з боку депкорпусу, і сам голова комісії Юрій Кардашевський, член фракції БЮТ. Таке рішення назвати компромісним не можна, і комісія не приходила до такого рішення – стверджує Кардашевський . “Ми просто до останнього дня не вірили “Карпатам” у терміні 49 років, а вони, відповідно, не вірили нам у терміні 5 років”, – каже Кардашевський.

«Останнє засідання комісії фактично звелось в балаган, ніхто до кінця не сидів, ми протокольно не прийняли ніякого рішення, а на колегії, коли була зачитана моя пропозиція, міський голова зачитав свою, до якої пристали всі депутати. Тому так і вийшло», – сказав голова комісії.

Кардашевський, як і Петро Димінський, особисто з таким рішенням не погоджується. «Адже справедливіше було б визначитись, що таке цілісно-майновий комплекс, з верхніми полям, і дали б їм разом з верхніми полями, і навіть зважаючи на те, що вони туди вже сьогодні вклали гроші і там тренуються діти. Де гарантія, що завтра на цих полях щось не побудують і т.д», – обурився пан Кардашевський. Очевидно, він забуває, що є депутатом Львівської міської ради, і він один з тих, що виступають гарантією. Та зрештою він опускає руки, і каже про те, що цій комісії більше діяти немає потреби, адже справу зроблено.

Володимир Гірняк, депутат від фракції УНП у Львівській міській раді, який теж був членом комісії, має іншу думку: комісії є ще над чим попрацювати, адже таке рішення не остаточне і може мати певні корективи, аби було бажання їх вносити. З цією думкою погоджується і Володимир Квурт, секретар Львівської міської ради. Він неодноразово говорив про те, що за рішення, прийняте Львівською міськрадою, і не сприйняте Петром Димінським, останній може подякувати своїм вболівальникам-пікетувальникам. “Ризикувати здоров’ям дітей ми не маємо жодного права”, – наголошував пан Квурт.

5 мільйонів для Садового і стадіон «Прогрес»

Вираз розпачу після прийняття міськрадівської ухвали можна було зустріти на окремих обличчях мешканців «карпатського» наметового містечка. Та тільки не на обличчі Петра Димінського. Він довго часу не гаяв. Уже на наступний день почесний президент ФК «Карпати» скликав прес-конференцію, на якій заявив, що на пропозиції міської влади він не пристане і «Карпати» цього року востаннє гратимуть у Львові. Попри усі лайки, які він висловив на адресу депутатів Львівської міськради, Димінський заявив, що дає їм термін до 1 січня змінити рішення, інакше, команда тинятиметься стадіонами України, поки клуб не доведе до ладу свій власний стадіон «Прогрес».

Садовому Димінський пообіцяв 5 мільйонів доларів, якщо до Львова прийде Євро-2012, якщо ж ні, то взамін попросив відставки Андрія Садового. Однак, на пряме запитання чи є ця заява останньою крапкою у стосунках клубу із цією міською владою, пан Димінський так і не відповів. Натомість на виклик, чи радше погрозу Димінського, відгукнувся мер, який привітав, як пише прес-служба Львівської міської ради, бажання директора “Карпат” збудувати новий стадіон. «Щ е один не зашкодить», – заявив Садовий

Зреагував на погрози Димінського і Володимир Квурт, скликавши через півтори години свою прес-конференцію. Квурт войовничо заявив, що в цілому світі переговорів з терористами та шантажистами не ведуть, то чому міська влада повинна йти на шантаж пана Димінського. Втім, водночас Квурт оптимістично ствердив, що крапку в історії ставити ще рано і, якщо в обох сторін переговорів виникне бажання до них повернутись, ніхто не заперечуватиме.

А тим часом, поки львівські достойники чубились, діти голодували, зі стольного міста Києва уже збиралися до Львова достойні державні мужі…

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *