Що то за козак, який не знає про свій літак? - "Високий замок", 18 квітня

|

16 квітня МВС України надало мас-медіа список ще 12 чиновників, яких запрошують на співбесіди до слідчих. Цього разу серед запрошених не лише колишні, а й діючі представники влади.

Коментуючи в ефірі “5 каналу” появу нового списку, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що запрошених, які добровільно не прийдуть давати пояснення, будуть доставляти в кабінети слідчих примусово.

Спілкуватиметься зі слідчими Андрій Дмитренко, колишній перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації, який має пояснити факт незаконного використання бюджетних коштів під час закупки медичного обладнання на суму 6 млн. гривень.

Анатолій Засуха, колишній голова Київської облдержадміністрації має розповісти про незаконне користування упродовж двох років двома престижними іномарками, які належать Головному управлінню МВС у Київській області.

Сергій Ківалов, колишній голова ЦВК, а нині ректор Одеської юридичної академії, має дати пояснення про відчуження майна цієї академії.

Віктор Коцимір, колишній голова Вінницької облдержадміністрації, підозрюється у незаконному поверненні ПДВ на суму 3,3 млн. гривень підконтрольним йому комерційним структурам.

Першому заступнику голови Тернопільської облради Василю Кравцю слідчі нагадають про нецільове використання 2,5 млн. гривень бюджетних коштів під час перебування його на посаді голови Кременецької райдержадміністрації.

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак (цей чиновник призначений вже при новій владі) також підозрюється у махінаціях під час закупівлі медичного обладнання.

Колишній голова Черкаської облдержадміністрації Вадим Льошенко має розповісти про особистий внесок у незаконну реєстрацію іномарок у ДАІ та несплату обов’язкових митних платежів при ввезенні їх в Україну.

Начальник управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації Ярослав Маслій має вказати, куди поділися 64 млн. гривень, які надавалися для закупівлі медичного обладнання.

Колишній голова Закарпатської облдержадміністрації Іван Різак підозрюється у тиску на комерсантів області, з яких вимагали надати грошову “допомогу” благодійному фонду “Розвиток Закарпаття”.

Голова Херсонської облради Володимир Ходаковський підозрюється у незаконному привласненні майна, що належало Херсонському морському коледжу.

Колишній перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Цимбалюк має пояснити, на яких підставах в одних власників незаконно вилучали, а іншим передавали земельні ділянки.

Володимир Щербань, колишній голова Сумської облдержадміністрації, буде допитаний за фактами нецільового використання бюджетних коштів.

Нагадаємо, що кілька днів тому МВС оприлюднило список 13 осіб, яких через ЗМІ було запрошено на співбесіди до компетентних органів. Серед них – троє львів’ян. Один з них – екс-начальник податкової адміністрації міста Львова Дмитро Штикало оголошений у розшук. Його підозрюють у замовленні розбійного нападу на підприємницю, під час якого у жінки вилучили силою наклад книжки Дмитра Чобота “Нарцис” (про братів Медведчуків).

Ще одного фігуранта попереднього списку, екс-начальника УМВСУ у Львівській області Олега Сала звинувачують у незаконному перерахуванні державних коштів на будівництво дачі екс-міністру внутрішніх справ Миколі Білоконю. Цю дачу пан Сало, вважають слідчі, оформив на одного зі своїх підлеглих. Олег Сало на співбесіду у рідне міністерство не з’явився. Він лікується від туберкульозу у Львівському фтизіопульмонологічному центрі.

Ще один фігурант попереднього списку МВС – екс-голова Західної регіональної митниці Тарас Козак, якого звинувачують у незаконному поверненні ПДВ деяким комерційним структурам на суму 30 млн. гривень.

Перебуваючи у Львові, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко уточнив, що Козака звинувачують ще й у нерозмитненні приватного літака Як-42, вартість якого 2 млн. доларів США.

“Я вже давав пояснення у Міністерстві внутрішніх справ, – розповів “ВЗ” Тарас Козак. – Про незаконні сплати ПДВ нічого не знаю… І взагалі, – зійшов майже на істерику колишній митник, – дайте мені спокій! Я хочу спокійно жити! Про який літак ви питаєте? Ні про який Як-42 я нічого не чув. Якщо мої родичі й купили такий літак для успішного розвитку бізнесу, чому я маю за це відповідати?..”.

Цікаво, що це за бізнес такий, який потребує для свого розвитку літака? Дивно, що Тарас Козак, який очолював Західну регіональну митницю, не знав, що його родич придбав таку дорогу річ. Це ж не шкарпетки…

А тим часом…

Минулого тижня МВС запрошувало через пресу на допити й керівників Львівської, Одеської, Придністровської, Донецької, Південної та Південно-Західної залізниць. Не з’явилися того дня на допити начальник Одеської залізниці (через поважні причини) та керівник Львівської залізниці Богдан Піх, який мав відзвітувати за перераховані протягом 2003-2004 років Львівською залізницею 101 млн. гривень “на благодійництво”. Ці кошти, доводять слідчі, пішли на будівництво дач та яхт керівників колишньої влади.

Богдан Піх у день, призначений для допиту, повідомив Департамент зв’язків з громадськістю МВС України, перебував на лікарняному. Кореспондент “ВЗ” спробував з’ясувати, з якого числа та з яким діагнозом керівник львівської залізниці зліг у ліжко. У приймальній пана Піха суворий чоловічий голос повідомив, що таку інформацію телефоном не надають. Коли ж ми погодилися приїхати, чиновник згадав, що робочий час вже закінчився, а поза ним він не зобов’язаний спілкуватися з пресою. Отож конкретна причина неявки начальника Львівської залізниці на співбесіду до слідчих залишилася таємницею.

Всі інші начальники залізниць, повідомив Департамент громадських зв’язків МВС України, на допитах зазначили, що усні накази про перерахунки сотень мільйонів гривень “на благодійництво” давав особисто міністр транспорту та зв’язку Георгій Кірпа. Не виконати його вказівок, казали допитані, у тодішніх умовах було неможливо.

Ще одну кримінальну справу проти службових осіб Львівської, Донецької, Одеської, Південної, Південно-Західної та Придністровської залізниць порушили слідчі Генеральної прокуратури. Як повідомив прес-центр ГПУ, у березні-квітні минулого року керівники цих залізниць отримали з “Укрзалізниці” вказівку терміново укласти договори на проведення оцінки протипожежного стану з комерційною структурою, яка жодного відношення до пожежників не мала. Хоча експертизи не проводили, на рахунок фірми залізничники перерахували 300 млн. гривень. Ці кошти, підозрюють правоохоронці, були використані на виборчу кампанію Януковича.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *