“Я робитиму все, щоб виправдати надії” - "Львівська газета", 11 квітня

|

Розмова з Петром Олійником, керівником ЛОО “НСНУ”, головою ЛОДА. Як і прогнозували, львівський губернатор Петро Олійник таки очолив обласний осередок партії “Народний Союз Наша Україна”. Відтепер на його плечах подвійний вантаж – керувати областю та партією. Якщо додати й те, що Петро Михайлович є депутатом і, за його словами, продовжує опікуватися своїми виборцями, то йому не позаздриш…

– Наскільки важко вам буде поєднувати посади голови облдержадміністрації та керівника обласного осередку партії?

– Це буде важко, але в цей режим роботи я вже втягнувся… Зрештою, так проголосували люди, і я робитиму все, щоб виправдати надії і мешканців Львова й області на посаді голови адміністрації, і моїх побратимів по партії.

– Як швидко плануєте провести районні установчі конференції?

– Думаю, зможемо це зробити впродовж двох місяців. Щоправда, є райони та міста, де ми проведемо конференції вже до Великодня, але є й такі, де ще потрібно попрацювати. Найімовірніше, там вдасться провести конференції лише в середині травня.

– Що потрібно для того, аби вступити у вашу партію?

– Найперше – треба написати заяву. Потрібні також рекомендації двох членів партії, а їх на Львівщині на цей час – 486. Після того обласна рада партії затверджує цю кандидатуру і приймає у члени партії. Ми свідомо поставили такий фільтр, оскільки боїмося, щоб не скомпрометувати нашу політичну силу через введення в її лави осіб, які не заслуговують на це. До речі, ті члени партії, котрі дають рекомендації, нестимуть персональну відповідальність за того, кому її дали.

– Чому з вибором голови обласного осередку “НСНУ” вийшов такий “масовий одобрямс”? Чим, на вашу думку, можна пояснити таку безальтернативність?

– Чесно кажучи, мені не відомо причин, чому не запропонували інших кандидатур. Жодного адміністративного тиску не було… Повірте, я як голова оргкомітету міг би сісти у президію та дивитися, хто як голосує… Я ж сів у третій ряд і опустив голову, коли люди голосували. Делегати обрали мене, і, напевно, я нормальна кандидатура на голову партії. Усвідомлюю, що є дуже багато гідних людей, ніколи не мав ілюзії щодо того, що я – єдиний кандидат на керівника обласного осередку партії.

– У Києві ви казали, що проситимете своїх заступників не вступати в нову партію. Чому вони не слухають вас?

– Справді, я звертався до своїх заступників із проханням залишитися в тих партіях, у яких вони є. Ярослав Пітко, котрий є членом НРУ, мене послухав, інші – ні. Варто зауважити, що вони могли виконати моє прохання, а могли не робити цього… Відповідально заявляю, що інших розмов на цю тему не було. Я також покинув НРУ, оскільки вважаю, що ми повинні об’єднатися в мегапартію і бути сприйнятими й на Сході, Півдні, Півночі України. Таке усвідомлення, напевно, є й у моїх заступників, які були членами УНП, “Наша Україна” та УРП “Собор”.

– Скільки, після таких переходів, членів “НСНУ” очолюватимуть райдержадміністрації?

– Загалом їх четверо. Це – голови РДА зі Стрия, Старого Самбора, Перемишлян і Радехова.

– Чим мотивував Михайло Сендак вступ у партію “НСНУ”?

– Про це потрібно запитувати його… Формально він написав заяву на вступ до партії на з’їзді в Києві. У нас є копія заяви. Ми докладно вивчали кожну з них, і в нас не було підстав йому відмовити.

– Від яких політичних сил ви найперше чекаєте співпраці?

– Від тих, які входили до блоку “Сила народу”. Це – “Наша Україна”, “Батьківщина” й інші.

Підготував
Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *