Одним помахом руки - „Львівська газета“, 27 вересня

|

Поціливши яйцем у Віктора Януковича, івано-франківський студент зірвав робочий візит прем’єра, збурив виборчу кампанію та змусив задуматися про відставку голову Івано-Франківської ОДА.

Першим пунктом у програмі робочої поїздки глави уряду Івано-Франківською областю була участь в урочистих зборах із нагоди надання Прикарпатському університету статусу національного, що мала розпочатися о 09.30.

Одні студенти та викладачі очікували високого гостя в актовому залі університету, куди пропускали тільки за спеціальними запрошеннями, інші зібралися біля зазвичай зачиненого парадного входу на вулиці Шевченка, куди мав під’їхати прем’єр.

Нічого не віщувало інциденту, хоча певна напруженість, здавалося, висіла в повітрі. На кожному перехресті за декілька кварталів до університету стояв постовий ДАІ. На розі вулиць Шевченка та Гординського міліціонери зупинили групу молоді з передвиборною символікою В. Ющенка й не пропускали її доти, доки не пересвідчилися, що прихильники лідера “НУ” подали заявку на проведення акції.

Більшість акредитованих для висвітлення візиту прем’єр-міністра журналістів у цей час перебували в актовому залі університету. Приблизно о 09.45 їм без пояснень наказали йти в автобуси, мовляв, Віктора Януковича не буде. Лише через декілька хвилин стало відомо, що збори відмінили через напад на прем’єра.

Очевидці розповіли, що в прем’єра кинули яйцем, він упав, нібито втративши свідомість, охоронці занесли його в автомобіль, який на великій швидкості з сиреною поїхав у невідомому напрямку. Як згодом з’ясувалося, авто прямувало в обласну клінічну лікарню, в реанімаційному відділенні якої впродовж декількох годин обстежували потерпілого.

Присутні на місці події розповіли, що яйце вилетіло з юрби студентів, які тримали в руках прапорці та транспаранти з передвиборною символікою В. Януковича, але до того скандували: “Ющенко!” Ректор і викладачі довго не могли втихомирити студентів.

Віктор Янукович вийшов із двоповерхового “Неоплана”, зібрався привітатися з ректором, і в цей момент у правий бік його грудної клітки влучило яйце. Жодних інших предметів, за словами очевидців, у прем’єра не кидали. Він зробив ще один крок, подивився на місце, куди влучило яйце, і почав падати вбік і назад. Охоронці підхопили свого патрона, не дозволивши йому вдаритися головою об землю та швидко понесли до автомобіля.

Все сталося настільки швидко та несподівано, що ніхто з фотографів і відеооператорів не встиг відзняти інцидент на плівку. Розповідали, що перед приїздом Януковича люди в цивільному настійливо рекомендували фотографам знімати тільки хліб-сіль. У декількох відеоператорів відібрали касети, операторові ТБ “Галичина” під час штовханини пошкодили камеру.

Один зі свідків нападу, який побажав залишитися невідомим, повідомив, що яйце кинули з відстані 4-5 метрів, але у перші 5-10 хвилин після випадку правоохоронці нікого не затримували. Коли, де і як затримали 17-річного студента Дмитра Романюка, у якого в кишені нібито знайшли яйце і який згодом зізнався у скоєному, невідомо. Джерело в міліції стверджує, що такої слабкої організації охорони під час візиту особи такого рангу він ще не бачив.

Того ж дня проти студента 1-го курсу економічного факультету, яким, до речі, керує його батько Михайло Романюк, порушили кримінальну справу за ст. 296 ККУ (хуліганство). М. Романюк написав листа прем’єрові, в якому заявив: якщо син справді вчинив такі дії, то лише “в стані сильного емоційного збудження”. “Я впевнений, що правоохоронні органи розберуться в цій ситуації та в жодному разі не звинувачуватимуть мого сина в якихось політичних провокаціях”, – писав батько студента й особисто попросив пробачення у Віктора Януковича.

Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, який після цього випадку задумався про свою відставку, на прес-конференції в суботу сказав, що глава уряду має намір просити Генпрокуратуру звільнити хлопця та пробачити йому його вчинок. Того ж дня з’явилася інформація, що Дмитра Романюка відпустили з-під варти.

Не зважаючи на те, що студент виявився неприналежним до якоїсь партії чи громадської організації, В. Янукович звинуватив у тому, що сталося, оточення Віктора Ющенка.

– Я жалію цю молодь, яка це зробила зі мною. У мене немає до них питань, у мене є питання до цих вождів, до оточення Ющенка, які їх підштовхнули на це, – заявив він, перебуваючи в лікарні.

Натомість голова обласного штабу В. Ющенка Зіновій Шкутяк назвав цей випадок брудною провокацією влади. Він повідомив, що на засіданнях штабу та політичної координаційної ради коаліції “Сила народу” наголошували на повній толерантності до прем’єр-міністра та кандидата в президенти Віктора Януковича під час його перебування на Прикарпатті.

Пан Шкутяк заявив, що команда Ющенка не має жодного стосунку до інциденту і відкидає будь-які спроби прив’язати “Нашу Україну” до того, що сталося.

Відповідальний за зв’язки з громадськістю обласного штабу Януковича Богдан Федьків у розмові з кореспондентом “Газети” сказав:

– Ми не маємо підстав стверджувати, що саме штаб Віктора Ющенка спровокував цю ситуацію. Конкретних підозр немає. Триває слідство.

Загалом же мешканці міста, з якими спілкувався кореспондент “Газети”, переконані, що напад на прем’єра – провокація, спрямована на дискредитацію Віктора Ющенка, відвернення уваги громадськості від його отруєння та виведення Віктора Януковича в “статус мученика”, яких у нас в народі люблять.

Тарас Ткачук, Івано-Франківськ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *