Не просто ярмарок - „Поступ“, 17 вересня

|

Одинадцятий Форум видавців у Львові стартував. Палац мистецтв відчинив ворота натовпам відвідувачів (їх, за підрахунками організаторів, має бути близько 50 тисяч). Ця найбільша книжкова виставка-ярмарок у останні роки стала вже не просто ярмарком, а фактично культурною подією номер один. Саме на майданчиках форуму традиційно обговорюють проблеми українського книговидання, відбуваються літературні дискусії та читання, презентації зарубіжних видавництв, а також зустрічі з відомими поетами та письменниками. Один з таких гостей — Пауло Коельо — вже сьогодні зустрінеться із читачами й аж чотири години підписуватиме для них книжки.

Щороку форум розростається, кількість його учасників цьогоріч сягнула 552. Програма форуму – більш ніж насичена, навіть і без Пауло Коельо. Лише вчора у львівському Палаці мистецтв відбулося близько 30 подій. Вперше у Львові пройдуть фестивалі російської та польської книг. А польська присутність на львівському книжковому форумі цього року має особливий вимір — з нагоди Року Польщі в Україні. Польський національний стенд площею майже 100 кв. метрів, який облаштував краківський Інститут книжки, пропонує книги десяти польських видавництв.

Російська газета „Книжное обозрение“ привезла на форум десять найкращих інтелектуальних московських і петербурзьких видавництв. Журналісти „Книжного обозрения“ кажуть, що приїхали не з експансією, а з посольством, щоби показати українським читачам інакшу, справжню російську літературу. Вони визнають, що Україну нині завалено дешевим та неякісним російськомовним чтивом.

На жаль, ця проблема в Україні не єдина. Поряд з нею ось уже понад десять років простує відсутність повноцінної державної підтримки українського книговидання. Про це постійно заявляють як самі видавці, так і письменники. І ХІ Форум видавців у Львові не став винятком: на вступній прес-конференції вкотре наголосили на „актуальності проблеми книговидання в Україні та необхідності державної підтримки вітчизняної книги“.

Втім заступник керівника Державного комітету телебачення і радіомовлення України Василь Шевченко впевнений, що держава українських видавців таки підтримує. „Сьогодні влада не проти книги, всі гілки влади зараз підтримують українську книгу, — наголосив Василь Шевченко, — зараз в Україні створені всі умови для того, щоб книговидання розцвітало, і цей шанс треба використати“.

Натомість відомий літератор Павло Мовчан вважає, що ми із цим шансом запізнилися щонайменше на десять років. А книжка, на його думку, вже стає в нашому суспільстві політичним інструментарієм, який потрібний політикам напередодні виборів.

Щоби детальне обговорити ці та інші проблеми, на Форумі видавців влаштовують низку „круглих столів“, один (“Державна підтримка книговидавничої справи в Україні“) вчора вже відбувся. Законодавчі аспекти обговорять сьогодні на семінарі „Авторське законодавство та правове регулювання видавничої діяльності“; стан українського книговидання — під час „круглого столу“ від часопису „Книжник-ревю“; а перспективи розповсюдження української книги — під час „круглого столу“ на тему „Проблеми роздрібної книготоргівлі в Україні“. Особливе зацікавлення викликають заплановані на суботу та неділю „круглі столи“ українських та російських видавців і письменників.

Не відстає від учасників форуму й „Поступ“. Учора „Бібліотека „Поступу“ презентувала „Історію Галичини“ та книгу Тараса Батенка „Галицькі намісники“. Завтра можна завітати на презентацію ще однієї книги із цієї серії „Чому поляки не люблять українців?“ Володимира Павліва (Палац Потоцьких, голубий зал, 12 год.). А власне щоденне львівське видання „Поступ“ „презентуватимуть“ у неділю в конференц-залі Палацу мистецтв о 13 год.

Олена Дуб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *