Марчук не роздаватиме військового майна - „Львівська газета“, 23 липня

|

Середина тижня у Львові була ознаменована черговим приїздом міністра оборони України Євгена Марчука. Як повідомляла “Газета”, цього разу керівник оборонного відомства прибув у столицю Галичини, аби представити нового командувача військами, генерал-майора Михайла Куцина.

Одночасно він повідомив про призначення колишнього керманича ЗахОК генерал-лейтенанта Миколи Петрука на посаду Головнокомандувача Сухопутних військ Збройних сил України. А враховуючи те, що, відповідно до цього ж указу президента України – Верховного Головнокомандувача – Генеральний штаб ЗСУ очолив генерал-лейтенант Сергій Кириченко, міністр наголосив: врешті розв’язалася проблема кадрового характеру, яка стосувалася передусім змін у керівництві вищими відповідальними ланками українського війська.

Міністр оборони України прояснив ситуацію довкола щойно затверджених Воєнної доктрини та Стратегічного оборонного бюлетеня – документів, що дають відповіді на питання, більшість із яких ще донедавна перебували під грифом “таємно” і “цілком таємно”. Він закликав офіцерів ретельно вивчити їхні положення, аби розширити свої знання щодо ролі, завдань і майбутньої структури Збройних сил України.

– Нині ми чітко знаємо, що бюджет наступного року матимемо не менше 6 млрд. 70 млн. гривень, – наголосив Євген Кирилович. – Це затверджено документально, а тому жодних непорозумінь і виправлень бути не може.

Щодо вирішення нагальної житлової проблеми військовослужбовців і членів їхніх сімей, то Євген Марчук повідомив, що днями він зустрічався з прем’єр-міністром України Віктором Януковичем. Вони дійшли висновку: проблему можна вирішити за два з половиною роки. Розглядається варіант перерахунку коштів безквартирному військовому на закупівлю помешкання будь-якому регіоні держави. Про інші можливості на цьому шляху йтиметься на зборах офіцерів, на які запрошено главу уряду.

Міністр також запевнив, що нічого з того, що належить війську, нікому за безцінь не віддаватимуть. Навпаки, будівлі та приміщення, а головно – землю – все продаватимуть, до того ж, за ринковими цінами. Пан Марчук навів приклад, коли за дві ділянки землі в Києві військове відомство отримало 600 квартир. До кінця року ця цифра подвоїться, а ще три сотні помешкань для сімей військовослужбовців перейдуть на наступний рік. Водночас за останні 12 років Міністерство оборони віддало у столиці 411 будівель та 303,7 гектарів землі. І за все це військове відомство отримало аж… 52 квартири.

Не оминув Євген Марчук і питання реформування системи військових комісаріатів. У війська вже “пішла” його директива, що вимагає призначати на посаду комісарів досвідчених командирів тих полків і бригад, які потрапили під реформування.

– Ми не повинні допустити, аби окремі військові комісари й надалі вважали себе князьками, – наголосив міністр. – А довкола них стільки нісенітниці та дурні (!).., що просто диву даєшся, як такий посадовець упродовж років виконував відповідальні завдання щодо призову, мобілізаційної готовності.

Перед відльотом у Київ Євген Марчук відвідав Львівський військовий інститут ім. гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету “Львівська політехніка”.

Міністр відвідав музей інституту, головний навчальний корпус, заслухав керівника закладу щодо перспектив у підготовці висококласних спеціалістів для Збройних сил України, інших силових структур держави.

Він цілком погодився, що потрібно вже найближчим часом поновити навчання в інституті фахівців-топогеодезистів, тих, хто навчався за спеціальністю “міжнародна інформація”, адже втрачати напрацювання, підбір викладацьких кадрів – неприпустимо. Ба більше, Євген Марчук запропонував, окрім підготовки військових фахівців, вивчити питання щодо навчання цивільного персоналу для Збройних сил України і поставив завдання відпрацювати концепцію розвитку військового інституту з гуманітарним ухилом.

Ігор Махно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *