Ігор Маковецький: “На виборах я підтримуватиму того, кого висуне партія...” - „Львівська газета“, 2 червня

|

Нещодавно Львівська обласна організація Народно-демократичної партії України відзначилася неочікуваними для всіх діями. Ендепісти не взяли участі в обласному форумі провладних політичних сил, на якому визначали єдиного кандидата від влади в перегонах за президентське крісло. Як відомо, він висунув кандидатуру Віктора Януковича. Про причини такого несподіваного ходу організації, який лише поширив чутки про розкол більшості, “Газета” безпосередньо спробувала з’ясувати в керівника ЛОО НДП, заступника голови ЛОДА Ігоря Маковецького.

– Чому НДП як політична структура не була представлена на обласному форумі?

– Згідно зі статутними вимогами, для того, щоб представляти партію на форумі, потрібно провести обласну конференцію, якій мали б передувати міські та районні конференції, на яких мусили б обрати делегатів на обласну. Лише тоді ця, обласна, конференція мала обрати делегатів на форум і дати повноваження підтримувати чи не підтримувати ту чи іншу кандидатуру. Така конференція в нас відбудеться 12 червня. Саме тоді й визначимося, яку кандидатуру обласна організація НДП вважатиме за доцільне підтримати на наступних президентських виборах. Слід зауважити, що вона матиме рекомендаційний характер, бо кого справді підтримати, вирішить з’їзд партії, який проходитиме 4 липня. Тому лише 5 липня зможу дати інформацію, кого НДП підтримає восени.

– Усе ж, якщо зробити невеликий прогноз, кого висуватимуть і підтримуватимуть на президентських перегонах ваші колеги по партії?

– Більшість організацій схиляється до підтримки голови НДП Валерія Пустовойтенка. В нас це питання розглядали на правлінні обласної організації ще торік. І понад 50 членів правління вважали за доцільне балотуватися на найвищу посаду в країні Валерієві Павловичу.

– Тоді чому члени партії, зокрема перший заступник голови НДП Анатолій Толстоухов, проти висунення кандидатури Валерія Пустовойтенка?

– Минулої суботи був на політраді в Києві, де виступали Пустовойтенко й Толстоухов. Від нього я не чув, що він не підтримує кандидатури Валерія Павловича. Толстоухов такий самий член партії, як і я…

Інше питання – який формат співпраці має бути, коли наш кандидат не переможе в першому турі. Кого підтримуватимемо в другому турі, низку інших питань – це все вирішуватиме тільки з’їзд.

– Які причини того, що НДП не підтримало кандидатури Януковича відразу?

– Не каже, що не підтримуємо Януковича, як дехто дозволяє собі коментувати. Просто в статутних вимогах у нас написано, що ми висуваємо свого кандидата. Якщо з’їзд ухвалить інше рішення, то, безумовно, обласна організація його виконуватиме та підтримуватиме того кандидата, якого він визначить.

– Наскільки правдиві чутки, що на внутрішньопартійних зборах ви стверджуєте, що особисто підтримуєте Віктора Ющенка?

– Зборів, як таких, у нас цього року ще не було… Хочу зазначити, що жодного тиску всередині партії з приводу голосування за того чи іншого кандидата немає. На всіх партійних заходах, пов’язаних із виборами, чи то голови обласної організації, чи то кандидата в президенти, я завжди кажу: давайте проведімо таємне голосування, щоб ніхто нікого згодом не звинувачував. Демократичні засади – це сила нашої партії. Все ж, на жаль, у нашій, як і в інших партіях, є такі неприємні моменти, коли хтось, хто не згідний із позицією більшості, пише заяву на вихід із партії замість того, щоб мати свою позицію та залишатись у ній. Мене, наприклад, лякає факт, коли принципове рішення приймають одностайно…

– Згідно з проведеним опитуванням серед членів НДП, погляди розділилися, і є три ймовірні висуванці, яких підтримає партія: Пустовойтенко, Ющенко та Янукович. Чи вдасться досягти згоди й підтримати одного?

– Усе вирішуватимуть делегати з’їзду… Якщо буде перевага бодай у голос на боці якогось претендента – ми його підтримаємо…

– Якими, на вашу думку, будуть цьогорічні президентські вибори?

– Думаю, що вибори пройдуть, а той ажіотаж, який зчиняють нині, в тому числі й ЗМІ, – це природно… Хто б не переміг на цих виборах, вважаю, що після них і політична, й економічна ситуація буде кращою та стабільнішою, оскільки сьогодні найбільший недолік – це нестабільність…

– Ви і голова місцевого осередку партії, і водночас держслужбовець. Підтримуватимете провладного кандидата чи триматиметеся позиції своєї партії, якщо вона не збігатиметься з позицією влади?

– Узагалі-то, керуюся законами України, зокрема про державну службу, і намагаюся їх не порушувати… А на виборах підтримуватиму того, кого висуне партія, оскільки це мій обов’язок. Що я тоді порушую? Все ж, якщо позиція моя буде несумісною, тоді прийму рішення: або вийду з партії, або піду з державної служби…

– Ви довгий час керували ПЕК області. Як прокоментуєте зростання цін на пальне. Чи збільшуватимуться вони надалі?

– Думаю, що впродовж тижня ціни зростатимуть, а потім підуть на спад. Щодо зростання, то, на мою думку, тут є як об’єктивні, так і суб’єктивні моменти. Об’єктивні – це зростання ціни, пов’язане з підвищенням цін на світовому ринку, а суб’єктивні – це кон’юнктурне підняття цін, яке найближчим часом, думаю, буде знято. Хоча сподіватися, що 95-й бензин коштуватиме 2 гривні, наразі не доводиться.

– А чи слід очікувати підвищення цін на проїзд у маршрутних таксі?

– Наразі є доручення голови ЛОДА, щоб перевізники дали свої розрахунки. Якщо вони працюватимуть збитково, то, звичайно, потрібно піднімати тарифи на проїзд. Ці розрахунки слід обґрунтувати, оскільки всіляке підняття тарифів є непопулярним – усі це прекрасно розуміють. Встановити силовим методом ціну: така залишатиметься – і все тут, – тоді транспорт узагалі не їздитиме. Має бути здоровий компроміс…

Розмовляв Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *