У Львові нейтралізують організаторів та учасників знаменитої “революції на граніті” - „Львівська газета“, 27 травня

|

Від трьох до семи років в’язниці можуть отримати директор мистецького об’єднання “Дзиґа” Маркіян Іващишин і гендиректор ВАТ “Троттола” Ярослав Рущишин. Львівські податківці звинувачують їх у несплаті податків на суму трохи більше 100 тисяч гривень. За версією слідства, це стало можливим унаслідок проведення фестивалю “Слухай українське!” два роки тому. Судовий процес розпочнеться у Львові наступного тижня.

Два роки тому, напередодні виборів до Верховної Ради, “Дзиґа” організувала та провела в клубі “Лялька” низку концертів провідних українських рок-груп. Ці концерти були об’єднані спільною назвою “Слухай українське!” і мали на меті дещо більше, ніж просто розважити молодіжний електорат напередодні виборів.

Ішлося про те, що претендентам на депутатський мандат від Львова необхідно виробити єдину програму стосовно підтримки української музики і, в разі перемоги на виборах, послідовно її втілювати.

Участь у “круглих столах”, які стали логічним продовженням концертів “ВВ”, “Океану Ельзи”, “Мандрів”, “Скрябіна”, “Плачу Єремії”, взяли близько десяти кандидатів у депутати, зокрема такі відомі люди, як гендиректор корпорації “Артор” Микола Рогуцький, головний редактор “Високого замку” Степан Курпіль, тележурналіст і продюсер Микола Княжицький, Тарас Чорновіл, Тарас Стецьків та інші. До речі, саме пан Княжицький тоді уклав своєрідний перелік кроків, необхідних для покращання становища вітчизняних виконавців, який підписали всі кандидати в депутати.

Однак львівських податківців фестиваль “Слухай українське!” зацікавив зовсім з інших причин. Після публікації низки розслідувань діяльності вищих посадових осіб ДПА у Львівській області, зокрема Сергія Медведчука та Мирослава Хом’яка, у вересні минулого року порушили кримінальні справи проти засновників “Газети” – Маркіяна Іващишина та Ярослава Рущишина. Масовані податкові перевірки й навіть блокування роботи “Дзиґи” та “Троттоли” (“Газета” неодноразово писала про це) не виявили жодних порушень.

Втім, якщо порушень немає, їх можна вигадати. Фестиваль “Слухай українське!” підійшов ідеально. Те, проти чого мали намір боротися і “Дзиґа”, і кандидати в депутати, – тобто збитковість і проблемність українського шоу-бізнесу – виявляється, можна обернути проти них самих.

Зрозуміло, що музичні фестивалі фінансують за кошти спонсорів, яких рекламують. Наприклад, “Слухай українське!” спонсорували UMC, “Менс”, “Троттола”, “Стек”, “Корн” та інші відомі фірми. Так от, за версією слідчих-податківців, “Троттола” насправді не спонсорувала фестиваль і не рекламувалася, а… відмивала гроші.

Тобто гендиректор “Троттоли” Ярослав Рущишин увійшов у злочинну змову з директором МО “Дзиґа” Маркіяном Іващишиним і, використавши злочинну схему, приховав від оподаткування понад 100 тисяч гривень. Підставою для таких звинувачень є те, що під час концертів, за версією слідства, ведучі нібито не оголошували “Троттолу” в переліку спонсорів.

Щоб довести це, слідчі допитували чимало людей, які були на цих концертах, включно з музикантами з “ВВ” та “Океану Ельзи”. Очевидно, що згадати через два (!) роки про те, чи звучало зі сцени слово “Троттола”, м’яко кажучи, важко. Більшість відвідувачів цього просто не пам’ятають.

Однак, як свідчать матеріали, що є в розпорядженні “Газети”, слідству вдалося знайти громадян Ногу В.В., Кагуя С.В. та якогось Павелка (без ініціалів), які стверджують, що “регулярно відвідували “Ляльку” й уважно прислухалися до реклами, але “Троттолу” не рекламували”. Втім такі уважні свідки так і не спромоглися відповісти слідчим на запитання, яким чином вони потрапили на концерти “Слухай українське!” – за запрошеннями чи за квитками, і скільки коштували квитки.

Про те, що слідчі не взяли до уваги афіші, якими був обклеєний увесь Львів, із зазначенням усіх спонсорів, а також фото- і відеоматеріалів із концертів, де чітко видно їхні ж логотипи, говорити, вочевидь, не варто. Ми ж усе розуміємо, чи не так?

Реакція прокуратури, яка мала б перевіряти законність проведеного розслідування і ґрунтовність доказової бази, була (очевидно, як на нинішні часи) передбачуваною. Міський прокурор Володимир Гураль спрямував справу до суду за лічені дні. Більше того, п. Гураль вирішив, що справу розглядатиме Сихівський місцевий суд, головою якого є Сергій Лєсной, скандально відомий суддя, який 15 липня 2003 р. скасував результати виборів у Мукачевому, згідно з якими там переміг нашоукраїнець Василь Петьовка. Таке рішення міського прокурора суперечить закону, згідно з яким справу розглядають у суді того району, де мешкають обвинувачені чи розташовані їхні підприємства. Однак хто б на те зважав?

Перше судове засідання відбудеться 2 червня. Звинувачення, які пред’явлені Рущишину й Іващишину, “тягнуть” на термін від трьох до семи років ув’язнення. Навряд чи вирок винесуть під час першого засідання, хоч у Львові тепер, схоже, все можливо. Йдеться про спробу знищити будь-який громадський опір напередодні виборів президента.

Ярослав Рущишин і Маркіян Іващишин відомі в Україні не лише як успішні бізнесмени, але й як організатори найуспішнішої громадської акції в сучасній Україні – так званої “революції на граніті” восени 1990 року, внаслідок якої тодішній прем’єр-міністр Віталій Масол був змушений піти у відставку. Маркіян Іващишин відомий також як один із організаторів акцій “Україна без Кучми” і комітету громадського опору “За правду!”, днями він став відповідальним за організацію вуличних акцій “Нашої України” у Львові. Ярослав і Маркіян є власниками “Львівської газети” – одного з небагатьох в Україні видань, неконтрольованих владою. Цього, схоже, більш ніж достатньо, щоб отримати кілька років тюрми…

Те, що відбувається нині, тільки підтверджує прогнози, які “Газета” давала ще кілька місяців тому. До виборів в Україні, зокрема у Львові, слід “зачистити” основні острівці опору. За нашими даними, всіх (!) активних учасників студентського голодування 1990-го нейтралізують у будь-який спосіб. Найгучніша (і єдина успішна) акція громадського опору досі тривожить тих, хто прагне перетворити країну на мертвотне болото.

Олег Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *